Prvi šumadijski festival rakije

Bez autora
Dec 05 2019

"Prvi šumadijski festival rakije" održaće se u Kragujevcu 5. decembra 2019. godine u organizaciji Regionalne asocijacije proizvođača iz Kragujevca u saradnji sa Privrednom komorom Srbije – Regionalna privredna komora Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, Regionalnom agencijom za ekonomski razvoj, Centrom za ruralni razvoj i Turističkom organizacijom grada Kragujevca...

Prvi šumadijski festival rakije"Prvi šumadijski festival rakije" održaće se u Kragujevcu 5. decembra 2019. godine u organizaciji Regionalne asocijacije proizvođača iz Kragujevca u saradnji sa Privrednom komorom Srbije – Regionalna privredna komora Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, Regionalnom agencijom za ekonomski razvoj, Centrom za ruralni razvoj i Turističkom organizacijom grada Kragujevca.

Na festivalu će biti predstavljeni proizvodi sa oznakom geografskog porekla "Šumadijska šljivovica" koji svojim karakteristikama promovišu geografsko podneblje, zdravu životnu sredinu, znanje i ljude sa područja Šumadije, a obeležavaju se ovom geografskom oznakom, istaknuto je na konferenciji za štampu održanoj u Privrednoj komori Srbije.

Miroslav Miletić, savetnik predsednika PKS istakao je značaj dobijanja geografske oznake "Šumadijska šljivovica", registrovane u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede 5. avgusta ove godine. 

Odlika ove oznake, pored ostalih, je da ona pripada svim korisnicima koji su uradili proizvod po propisanoj dokumentaciji", rekao je Miletić.

On je dodao da je u ovom delu odabrano i sertifikaciono telo koje će pratiti kontinuitet kvaliteta i bezbednosti i kontrolisati proizvodnju i kada se budu prve količine proizvele.

Veljko Jovanović, savetnik predsednika PKS rekao je da kontinuirani rast proizvodnje i izvoz rakije ohrabruje.

"Rad u okviru grupacije proizvođača žestokih alkoholnih pića bio je intezivan kako bi se pronašla rešenja za probleme onih proizvođače koji žele da se nametnu svojim kvalitetom", rekao je Jovanović.

On je dodao da su neka pića prepoznata i da mogu da pronađu put ka međunarodnom tržištu, ali da je potrebno još raditi na promociji tih proizvoda.

„Nedostaje nam ozbiljniji koncept na nacionalnom nivou kada je reč o marketingu proizvoda. Ono na čemu radimo sve više i više, u saradnji sa državom jeste izlazak na druga tržišta, kroz sajmove i specifične projekte koji služe za predstavljanje naših proizvoda u svetu", rekao je on.

Predrag Lučić, direktor RPK-RPK Kragujevac, naglasio je da je cilj da Srbija ima što više brendova i registrovanih oznaka kako bi se ostvarila mreža proizvoda koje imaju dodatnu vrednost i koje stvaraju mogućnost za povećanje proizvodnje i izvoza.

"Organizacija prvog Šumadijskog festivala rakije je značajan podsticaj za proizvođače i registrovane destilerije na teritoriji šumadijskog upravnog okruga i sva podrška ne ide samo preduzetnicima, već i čuvarima tradicije i svega onog dobrog što ova tradicija znači", rekao je Lučić.

Kako je istakao, projekat "Veče čudesnih ukusa Šumadije", koji je imao za cilj kombinovanje probranih jela sa najboljim voćnim rakijama, predstavlja još jednu značajnu vrednost kada je reč o ponudi Turističke organizacije Srbije. 

Dodao je i da se beleži rast spoljnotrgovinskog suficita jakih alkoholnih pića, koji je za devet meseci iznosio 75 odsto.

Član asocijacije "Šumadijska rakija" Miloš Čolić napomenuo je da sama manifestacija nije lokalnog, već nacionalniog karaktera i izrazio očekivanja za veliki odziv.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik