Poslodavci ne prihvataju najnižu platu od 550 KM, predlažu 500 KM

Bez autora
Nov 28 2019

Generalni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske Goran Stanković rekao je da Unija udruženja poslodavaca tokom pregovora nije prihvatila prijedlog ovog saveza da od naredne godine najniža plata u Srpskoj bude 550 KM, već predlaže 500 KM, na šta sindikat ne može pristati. Mi sa tim ne možemo biti zadovoljni i ne možemo na to pristati. Sljedeći korak je da Vlada Republike Srpske, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, donese odluku o iznosu najniže plate, rekao je Stanković na konferenciji za novinare u Banjaluci. On je poručio da bi sve manje od predloženih 550 KM za najnižu platu bilo ponižavajuće za radnike.

Poslodavci ne prihvataju najnižu platu od 550 KM, predlažu 500 KMGeneralni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske Goran Stanković rekao je da Unija udruženja poslodavaca tokom pregovora nije prihvatila prijedlog ovog saveza da od naredne godine najniža plata u Srpskoj bude 550 KM, već predlaže 500 KM, na šta sindikat ne može pristati.

"Mi sa tim ne možemo biti zadovoljni i ne možemo na to pristati. Sljedeći korak je da Vlada Republike Srpske, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, donese odluku o iznosu najniže plate", rekao je Stanković na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je poručio da bi sve manje od predloženih 550 KM za najnižu platu bilo ponižavajuće za radnike.

"Ako Vlada smatra da zahtjev Saveza da najniža plata iznosi 550 KM ne može ispuniti, onda šaljemo jasnu poruku svim radnicima u Srpskoj da ovdje ne mogu ostvariti minimum svoje egzistencije, što će značiti još masovniji odlazak radnika, a to nikome ne bi trebalo da bude cilj", rekao je Stanković i podsjetio da najniža plata trenutno iznosi 450 KM.

Navodeći da zahtjev sindikata za povećanje najniže plate na 550 KM od početka godine, a od polovine 2020. godine na 600 KM, predstavlja samo mali korak u poboljšanju standarda radnika u Srpskoj, Stanković je naglasio da je potrebno uložiti dodatan trud da bi radnike zadržali u Srpskoj.

"Povećanje najniže plate sigurno će pozitivno uticati na položaj radnika u Srpskoj. Time će se podstaći povećanje ostalih plata", ocijenio je Stanković.

Stručni saradnik za ekonomsko-finansijske poslove u Savezu sindikata Republike Srpske Božana Radošević navela je da sindikalna potrošačka korpa za oktobar iznosi 1.912 KM i da je prosječna plata pokriva sa 47,5 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik