Skraćeno vreme izvršenja poreskih obaveza za 27 sati

Bez autora
Nov 28 2019

Savremene tehnologije su od 2012. godine skratile prosečno vreme potrebno za ispunjenje poreskih obaveza za 27 sati na globalnom nivou, pokazuje izveštaj o radu poreskih uprava širom sveta pod nazivom "Paying Taxes 2020", koji su pripremile kompanija PwC i Grupa Svetske banke.Zahvaljujući tehnološkom napretku, broj potrebnih plaćanja je takođe u proseku manji za 4,4, dok je ukupna stopa poreza i doprinosa smanjena sa 41,9 odsto na 40,5 procenata u istom periodu, navodi se u saopštenju PwC-a i Svetske banke. Indeks koji se odnosi na proceduru nakon roka za podnošenje poreski prijave, a koji je uveden 2014. godine, porastao je na 60,9 prošle godine sa 58,9 koliko je iznosio pre pet godina.

Skraćeno vreme izvršenja poreskih obaveza za 27 satiSavremene tehnologije su od 2012. godine skratile prosečno vreme potrebno za ispunjenje poreskih obaveza za 27 sati na globalnom nivou, pokazuje izveštaj o radu poreskih uprava širom sveta pod nazivom "Paying Taxes 2020", koji su pripremile kompanija PwC i Grupa Svetske banke.

Zahvaljujući tehnološkom napretku, broj potrebnih plaćanja je takođe u proseku manji za 4,4, dok je ukupna stopa poreza i doprinosa smanjena sa 41,9 odsto na 40,5 procenata u istom periodu, navodi se u saopštenju PwC-a i Svetske banke.

Indeks koji se odnosi na proceduru nakon roka za podnošenje poreski prijave, a koji je uveden 2014. godine, porastao je na 60,9 prošle godine sa 58,9 koliko je iznosio pre pet godina.

U izveštaju se kao primer navodi da je u Brazilu i Vijetnamu vreme potrebno za izvršavanje poreskih obaveza skraćeno za 23 procenta 2018. godine u odnosu na godinu ranije, dok je u Obali Slonovače, Kirgistanu i Izraelu, broj plaćanja bio značajno manji.

Posmatrano generalno na globalnom nivou, poreska disciplina privrede je u proseku bila relativno stabilna, mereno na osnovu četiri elementa koji se koriste za procenu lakoće izvršenja poreske obaveze.

Ti elementi su: rok za ispunjenje obaveze (234 sata); broj plaćanja (23,1); ukupne stope poreza i doprinosa (40,5 odsto) i indeks u vezi sa procedurom nakon roka za podnošenje poreske prijave (60,9 od 100).

Primena novih tehnologija daje poreskim upravama brojne mogućnosti koje plaćanje poreza čine efikasnijim i pomenute mogućnosti se stalno razvijaju. Važno je da poreske uprave idu u korak sa razvojem novih tehnologija, kao i da primenjuju nove tehnologije zarad svoje dobrobiti i dobrobiti poreskih obveznika.

S druge strane, pravna lica bi trebalo bi da usvoje nove tehnologije za potrebe oporezivanja kako bi bila u mogućnosti da odgovore na sve veće zahteve poreskih uprava za dostavljanje podataka, zaključuje se uizveštaju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik