Reprogram spasao 74 poreska obveznika

Bez autora
Dec 02 2019

Poreskim obveznicima u Republici Srpskoj za deset mjeseci ove godine reprogramirana je naplata oko 35,5 miliona maraka duga na osnovu poreza i doprinosa.U Poreskoj upravi Republike Srpske navode da je od januara do kraja oktobra Ministarstvo finansija RS odobrilo 63 rješenja o odgođenom plaćanju poreskih obaveza za iznos duga od 35,3 miliona KM, dok je Poreska uprava donijela 11 rješenja o odgođenom plaćanju dospjelih poreskih obaveza za iznos duga od 209.000 KM. Dug po odobrenim reprogramima, kao i broj zahtjeva za odgođeno plaćanje poreskog duga ima tendenciju opadanja u odnosu na isti period prošle godine, naveli su u Poreskoj upravi.

Reprogram spasao 74 poreska obveznikaPoreskim obveznicima u Republici Srpskoj za deset mjeseci ove godine reprogramirana je naplata oko 35,5 miliona maraka duga na osnovu poreza i doprinosa.

U Poreskoj upravi Republike Srpske navode za “Glas Srpske” da je od januara do kraja oktobra Ministarstvo finansija RS odobrilo 63 rješenja o odgođenom plaćanju poreskih obaveza za iznos duga od 35,3 miliona KM, dok je Poreska uprava donijela 11 rješenja o odgođenom plaćanju dospjelih poreskih obaveza za iznos duga od 209.000 KM.

- Dug po odobrenim reprogramima, kao i broj zahtjeva za odgođeno plaćanje poreskog duga ima tendenciju opadanja u odnosu na isti period prošle godine - naveli su u Poreskoj upravi.

Kada su u pitanju obveznici kojima je odgođena naplata najvećeg iznosa duga, na prvom mjestu je Fudbalski klub Borac Banjaluka kome je reprogramirana naplata 7,88 miliona maraka, a na drugom Privredno društvo “Semberija” iz Bijeljine kojem je odgođena naplata 2,62 miliona maraka na ime poreza i doprinosa.

Akcionarskom društvu “Dubički robni magazin” odgođena je naplata 2,31 miliona maraka, dok je banjalučkoj “Elektrokrajini” reprogramirano 1,96 miliona maraka duga. Na listi je i Dom za starija lica Prijedor koji će u ratama plaćati 1,73 miliona maraka.

- Poreske obaveze se mogu reprogramirati u jednokratnom iznosu, najduže na godinu ili maksimalno na pet godina, odnosno u 60 jednakih mjesečnih anuiteta, a iznos duga koji može biti odgođen za plaćanje nije limitiran - istakli su u Poreskoj upravi RS.

Član Udruženja ekonomista Republike Srpske SNjOT Predrag Duduković kaže za “Glas Srpske” da je reprogram dobra mjera ukoliko se za njom poseže s ciljem da se preduzeću pomogne da prevaziđe trenutne probleme.

- Ukoliko im ne bi bio odobravan reprogram, jedina opcija je da se tim preduzećima zbog neizmirenih obaveza blokiraju računi i tada ona ne bi bila u mogućnosti da rade, a ako ne rade, onda pogotovo ne mogu da izmire nagomilane obaveze. Reprogramom im se omogućava da nastave sa radom i da iz tekućeg poslovanja izmiruju dug koji se skupljao godinama - istakao je Duduković.

Naglasio je da u trenutku kada preduzeća ili sportski klubovi izmire te obaveze ne treba dozvoliti da ponovo zapadaju u dugove, već insistirati na redovnom izmirivanju obaveza.

Duduković kaže da dugovi pomenutih preduzeća nisu nastali u ovoj godini, već se vuku iz ranijeg perioda, istakavši da je u posljednje vrijeme naplata poreza i doprinosa mnogo bolja nego ranijih godina.

Nadležnost

U Poreskoj upravi RS navode da je u njihovoj nadležnosti postupak odgađanja naplate poreskog duga do 30.000 maraka. Dodaju da o zahtjevima poreskih obveznika za du¬g veći od tog iznosa odlučuje Ministarstvo finansija RS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik