Apel iz Porezne uprave FBiH: Platite porez do kraja godine, kazne su do 100.000 KM

Bez autora
Dec 02 2019

Porezna uprava FBiH apelirala je na sve sve porezne obveznike poručujući da svi izmire obaveze do kraja godine i tako izbjegnu visoke kazne.Porezna uprava Federacije BiH poziva da svi 31. decembra podnesu porezne prijave i plate porezne obaveze, u skladu sa zakonom. Podnošenjem poreznih prijava i plaćanjem poreznih obaveza, u skladu sa zakonom, porezni obveznici neće biti izloženi riziku izricanja kazni, i to: za neplaćanje poreza na dobit do 100.000,00 KM, za nepodnošenje poreznih prijava do 100.000,00 KM, za neplaćanje doprinosa do 5.000,00 KM, kao ni riziku, plaćanja kamate po stopi od 0,04 posto dnevno, odnosno na godišnjem nivou 14,6 posto.

Apel iz Porezne uprave FBiH: Platite porez do kraja godine, kazne su do 100.000 KMPorezna uprava FBiH apelirala je na sve sve porezne obveznike poručujući da svi izmire obaveze do kraja godine i tako izbjegnu visoke kazne.

Porezna uprava Federacije BiH poziva da svi 31. decembra podnesu porezne prijave i plate porezne obaveze, u skladu sa zakonom.

Podnošenjem poreznih prijava i plaćanjem poreznih obaveza, u skladu sa zakonom, porezni obveznici neće biti izloženi riziku izricanja kazni, i to:

- za neplaćanje poreza na dobit do 100.000,00 KM,

- za nepodnošenje poreznih prijava do 100.000,00 KM,

- za neplaćanje doprinosa do 5.000,00 KM, kao ni riziku

- plaćanja kamate po stopi od 0,04% dnevno, odnosno na godišnjem nivou 14,6 posto.

U saopćenju za javnost podsjećaju da su obveznici dužni da dobrovoljno prijavljuju i plaćaju svoje obaveze.

- Dobrovoljnim podnošenjem poreznih prijava, u obliku, na mjestu i u rokovima propisanim poreznim zakonima, te plaćanjem poreznih obaveza u skladu sa važećim propisima vi izvršavate svoju zakonsku dužnost. Porezna uprava želi djelovati preventivno, a ne represivno. Sankcionisanje i kažnjavanje poreznih obveznika nije cilj Porezne uprave Federacije BiH. Cilj Porezne uprave Federacije BiH je da svaki porezni obveznik ispunjava zakonom propisane obaveze, da ih dobrovoljno prijavi i plati, da prijavi svakog radnika i da za svaku uslugu izda račun.

Najbolji i najsigurniji način poslovanja je da svoje obaveze izvršavate blagovremeno, odnosno da poslujete u skladu sa poreznim i drugim važećim propisima. Plaćanjem poreznih obaveza dobivate i zadovoljnog radnika koji može da ostvari svoja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja i osiguranja za slučaj nezaposlenosti, a zadovoljni radnik daje najbolje rezultate.

Porezna uprava Federacije BiH želi biti partner poreznim obveznicima i zahvaljuje se svim poreznim obveznicima koji su uredno izvršavali svoje porezne obaveze, te poziva i ostale porezne obveznike da to blagovremeno čine - piše u saopćenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik