Banke u 9 mjeseci: Samo Croatia banka gubitaš, najbrže su rasli HPB i Sberbank

Bez autora
Dec 03 2019

U odnosu na prošlogodišnje razdoblje, kada im je dobit udvostručena, banke su u prvih devet mjeseci ove godine ostvarile malo skromnije rezultate. Prema nerevidiranim podacima HNB-a, dobit banaka prije oporezivanja iznosila je 5,31 milijardu kuna, neznatno više nego u istom razdoblju prošle godine, kada je bila na razini od 5,24 milijarde. Glavni razlog te stagnacije jest činjenica da su, za razliku od prošle godine, neke banke morale povećati rezervacije za potencijalne gubitke, odnosno sudske sporove. Uz to, kamatne stope i dalje se smanjuju, a kreditna aktivnost, izuzev gotovinskih kredita, i dalje je umjerena.

Banke u 9 mjeseci: Samo Croatia banka gubitaš, najbrže su rasli HPB i SberbankU odnosu na prošlogodišnje razdoblje, kada im je dobit udvostručena, banke su u prvih devet mjeseci ove godine ostvarile malo skromnije rezultate.

Prema nerevidiranim podacima HNB-a, dobit banaka prije oporezivanja iznosila je 5,31 milijardu kuna, neznatno više nego u istom razdoblju prošle godine, kada je bila na razini od 5,24 milijarde.

Kamatne stope

Glavni razlog te stagnacije jest činjenica da su, za razliku od prošle godine, neke banke morale povećati rezervacije za potencijalne gubitke, odnosno sudske sporove. Uz to, kamatne stope i dalje se smanjuju, a kreditna aktivnost, izuzev gotovinskih kredita, i dalje je umjerena.

Kada je riječ o imovini banaka, ona se u prvih devet mjeseci ove godine povećala ukupno 3,8 posto, na 421,4 milijarde kuna. Međutim, neke su banke ipak imale rast znatno brži od prosjeka. Imovinu je najviše povećala Hrvatska poštanska banka, 13,6 posto, a na drugom mjestu je Sberbank s rastom od 10,1 posto. Obje su te banke ujedno povećale i svoj tržišni udjel u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje: HBP sa 5,08 na 5,65 posto, a Sberbank sa 2,25 na 2,49 posto. Od velikih banaka, najskromniji rast ove su godine zabilježili RBA i OTP, po 0,8 posto.

Uz to što odobravanje novih kredita raste umjereno, banke se i dalje nastoje riješiti starih kredita koje ne uspijevaju naplatiti. U trećem tromjesečju riješile su se čak 3,2 milijarde kuna loše imovine, pri čemu se 2,6 milijardi kuna odnosi na loše kredite poduzećima. Ukupno su u prva tri kvartala prodale 4,4 milijarde kune loše imovine, a u cijeloj prošloj godini 5,3 milijarde kuna.

Spajanja i likivdacije

Uslijed spajanja i likvidacije, nastavlja se smanjivati i broj banaka, pa ih je trenutačno 20, tri manje nego lani. Od tih 20 banaka, u prvih devet mjeseci ove godine s gubitkom je poslovala samo Croatia banka, a on je iznosio 27,7 milijuna kuna. U isto vrijeme 2018. gubitak je imalo šest banaka. Uz Croatia banku, to su još bile Imex banka, Jadranska banka koja je danas dio HPB-a, zatim Samoborska, Slatinska i Veneto banka koja više nije na tržištu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik