Unikredit banka u naredne tri godine gasi 8.000 radnih mesta

Bez autora
Dec 04 2019

Italijanska Unikredit banka objavila je da će ugasiti 8.000 radnih mesta u okviru trogodišnjeg plana koji ima za cilj znatno povećanje vrednosti za akcionare.Ova banka, s najvećom aktivom u Italiji, saopštila je da će njen neto profit porasti na 5 milijardi evra do 2023. godine, sa 4,7 milijardi evra, koliko se procenjuje za ovu godinu, pri čemu će zarada po akciji rasti 12 odsto godišnje. Banka takođe planira da akcionarima vrati osam milijardi evra putem otkupa akcija, što će smanjiti njenu tržišnu izloženost i povećati vrednost akcija kojima se trguje. Takođe, dividende će u tom periodu porasti za 40 odsto.

Unikredit banka u naredne tri godine gasi 8.000 radnih mestaItalijanska Unikredit banka objavila je da će ugasiti 8.000 radnih mesta u okviru trogodišnjeg plana koji ima za cilj znatno povećanje vrednosti za akcionare.

Ova banka, s najvećom aktivom u Italiji, saopštila je da će njen neto profit porasti na 5 milijardi evra (5,5 milijardi dolara) do 2023. godine, sa 4,7 milijardi evra, koliko se procenjuje za ovu godinu, pri čemu će zarada po akciji rasti 12 odsto godišnje.

Banka takođe planira da akcionarima vrati osam milijardi evra putem otkupa akcija, što će smanjiti njenu tržišnu izloženost i povećati vrednost akcija kojima se trguje. Takođe, dividende će u tom periodu porasti za 40 odsto.

Glavni izvršni direktor Unikredit banke Žan Pjer Mustije rekao je da će ovaj plan povećati vrednost akcionarima za 16 milijardi evra. Akcijama banke trguju se danas po neznatno višoj ceni od 0,02 odsto na nivou od 12,37 evra, nakon što su na jutrošnjem otvaranju berze skočile za gotovo 1 odsto.

Unikredit namerava da zatvori 500 filijala, uz fokusiranje klijenata na "pojednostavljene procese i inovativne proizvode'', saopšteno je iz banke. To će obuhvatiti preusmeravanje korisnika na kanale digitalnog bankarstva, uključujući i m-banking, kao i napore za povećanje kako privatnog bankarstva (usluge ličnog bankara za imućne pojedince) tako i upravljanja imovinom.

Banka namerava da do 2023. godine podigne broj korisnika onlajn bankarstva sa 45 odsto, na više od 60 odsto svih klijenata.

Italija najgore prolazi

Mada su iz Unikredita naveli da će gašenje radnih mesta i zatvaranje filijala biti "rastegnuto" između Italije, Nemačke i Austrije, najviše će se dogoditi u Italiji.

Više od tri četvrtine troškova restrukturiranja odnosiće se na Italiju, a novinska agencija Ansa prenosi tvrdnje sindikata da će u toj zemlji biti ugašeno čak 6.000 radnih mesta i zatvoreno 450 filijala.

Evropski poslanik Fulvio Martušelo najavio je da će zatražiti sastanak između Žan Pjer Mustijea i članova ekonomske komisije EU kako bi razgovarali o posledicama koje će ovo imati na Italiju.

"Gubici posla u Nemačkoj i Austriji biće zanemarljivi, dok će u Italiji oni koji izgube posao, teško naći drugo radno mesto”, naveo je Martušelo u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik