Ukidanje plaćanja naknade za uređenje građevinskog zemljišta za proizvodne objekte u Banjaluci

Bez autora
Dec 05 2019

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je juče da će grad u novoj godini, radi podrške privredi, ukinuti plaćanje naknade za uređenje građevinskog zemljišta za proizvodne objekte.Poslije sastanka sa predstavnicima Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske rekao je da su poslodavci partneri Gradske uprave i da je primarni cilj razvoj i rast grada na realnim osnovama. Odluka o nultoj stopi naknade za uređenje građevinskog zemljišta za proizvodna ulaganja jedan je od koraka koji bi trebalo da podstakne ulaganja u proizvodnju. U narednoj godini će na više lokacija biti ponuđeno 100.000 kvadratnih metara za investitore, jer Gradska uprava upravo tom mjerom želi da dobije više zainteresovanih za proizvodna ulaganja, kazao je Radojičić.

Ukidanje plaćanja naknade za uređenje građevinskog zemljišta za proizvodne objekte u BanjaluciGradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je juče da će grad u novoj godini, radi podrške privredi, ukinuti plaćanje naknade za uređenje građevinskog zemljišta za proizvodne objekte.

Poslije sastanka sa predstavnicima Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske rekao je da su poslodavci partneri Gradske uprave i da je primarni cilj razvoj i rast grada na realnim osnovama.

- Odluka o nultoj stopi naknade za uređenje građevinskog zemljišta za proizvodna ulaganja jedan je od koraka koji bi trebalo da podstakne ulaganja u proizvodnju. U narednoj godini će na više lokacija biti ponuđeno 100.000 kvadratnih metara za investitore, jer Gradska uprava upravo tom mjerom želi da dobije više zainteresovanih za proizvodna ulaganja - kazao je Radojičić.

Najavio je da će naredne godine grad i Unija udruženja poslodavaca RS zajednički raditi na organizovanju poslovne konferencije.

- Poslodavci i gradska administracija imaju slično mišljenje o tome kako treba strateški razmišljati o sektorima koji su za budući period izuzetno važni za grad. Ono o čemu razmišljamo jesu nove tehnologije. Grad već radi na pripremi o koncipiranju tehnološkog parka - prostora na kojem bi bile forsirane moderne informacione tehnologije - rekao je Radojičić i naglasio da su u tim djelatnostima plate mnogo veće pa je veća i motivacija za ostanak ljudi.

Predsjednik Unije poslodavaca RS Saša Trivić izrazio je nadu da će mjere, koje će Gradska uprava primjenjivati od 2020. godine dati rezultate i da će biti stvoreni bolji uslovi za poslovanje.

- Od Nove godine nema naknada za uređenje građevinskog zemljišta za izgradnju poslovnih objekata za proizvodnju, što predstavlja početak rezanja parafiskalnih nameta u RS. Vjerujemo da će uz pomoć mjera koje su nam na sastanku predstavljene biti stvoreni bolji uslovi za poslovanje i razvoj privrede - rekao je Trivić.

On smatra da su rješenja za sprečavanje odlaska radne snage iz Republike Srpske izgradnja vrtića, škola i stanova te povećanje plata.
 
Promjena sistema obrazovanja

Igor Radojičić je istakao da su se sa poslodavcima usaglasili i o neophodnosti promjena u sistemu obrazovanja, pogotovo kada je riječ o srednjim stručnim školama i upisnim kvotama.

Prema njegovim riječima, problem prakse je najvidljiviji, jer je sedam dana praktične nastave u jednoj školskoj godini - nedovoljno.

- Mora biti izvršena promjena nastavnih planova i programa i za stručna zanimanja koja imaju perspektivu. Moramo imati više prakse i povezanosti sa privredom - istakao je Radojičić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik