Nova afera: Kome MUP KS štima posao od 8 miliona KM za nabavku videonadzora

Bez autora
Dec 05 2019

Na pomolu je nova afera u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, na čijem je čelu ministar Admir Katica. Ovoga puta u pitanju su mućke koje se odnose na unapređenje videonadzora u Kantonu Sarajevo, a koji bi bio pod direktnom ingerencijom Katice.Prema informacijama našeg lista, radi se o poslu teškom osam miliona maraka kako bi videonadzorom do 2020. godine bio pokriven kompletan Kanton Sarajevo i svi izlazi iz grada. Ovu mjeru usvojila je Uprava policije nakon ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića pod nazivom „Akcioni plan za prevenciju i suzbijanje krađa motornih vozila u Kantonu Sarajevu“.

Nova afera: Kome MUP KS štima posao od 8 miliona KM za nabavku videonadzoraNa pomolu je nova afera u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, na čijem je čelu ministar Admir Katica. Ovoga puta, prema informacijama „Avaza“, u pitanju su mućke koje se odnose na unapređenje videonadzora u Kantonu Sarajevo, a koji bi bio pod direktnom ingerencijom Katice.

Šta se krije

Prema informacijama našeg lista, radi se o poslu teškom osam miliona maraka kako bi videonadzorom do 2020. godine bio pokriven kompletan Kanton Sarajevo i svi izlazi iz grada.

Ovu mjeru usvojila je Uprava policije nakon ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića pod nazivom „Akcioni plan za prevenciju i suzbijanje krađa motornih vozila u Kantonu Sarajevu“.

Iako je Vlada KS rebalansom budžeta KS predvidjela u prvoj fazi više od 4,5 miliona KM, ona još nije zaživjela. Razlog je taj što se, prema nezvaničnim informacijama „Avaza“, posao štima kompaniji koja je bliska kadrovima stranke Narod i pravda.

Riječ je o firmi „Dahua Tehnology“, koju zastupa izvjesni Elis Hrkalović.

Ova firma pojavila se tek prošle godine na bh. tržištu, a njeni predstavnici učestvovali su i na sastanku u avgustu u prostorijama MUP-a KS na kojem su bili predstavnici i četiri sarajevske općine, ali i druge kompanije koje se bave poslom videonadzora.

Ranije je nabavku, u većini slučajeva i rekonstrukciju videonadzora radila firma „Mibo komunikacije“, ali se preko noći pojavila firma „Dahua Tehnology“, koja se sada, kako tvrde naši izvori, preferira.

Tender za oružje

Hrkalović, kao predstavnik ove firme, ranije se pojavljivao u poslovima s MUP-om KS u saradnji s kompanijom „Koteks“ iz Tešnja, koja se prijavljivala na tender za nabavku oružja.

Firma se preko noći pojavila na tržištu BiH, a u martu je održala i prezentaciju, na kojoj je prisustvovao i ministar Katica. Druga stvar je što se izmjenama Pravilnika MUP-u KS daje stroga nadležnost nadzora ministru umjesto Upravi policije. Na taj način se Katica miješa u operativni rad i želi potpunu kontrolu - kaže naš izvor iz MUP-a KS.

Žele mijenjati i policijske značke

Naši izvori tvrde da MUP KS želi po svaku cijenu, osim ustrojstva policije po uzoru na MUP RS, mijenjati i policijske značke u Kantonu Sarajevo. Za sada nikome nije jasna ova svrha. Nije jasno ni koliko će ona na kraju koštati građane KS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik