Prvih devet mjeseci kutinska tvornica u plusu sa 120 milijuna kuna neto dobiti

Bez autora
Dec 10 2019

U kutinskoj Petrokemiji otvoren je pogon za pakiranje jumbo vreća, investicija vrijedna više od pola milijuna eura, a koja se veže na vrlo uspješnu polsovnu godinu tvrtke. Naime, 2019. će, nakon dugo vremena, biti prva poslovna godina koju će kutinska tvornica gnojiva završiti u pozitivi. Ujedno je to i prva godina poslovanja Petrokemije u novom vlasničkom aranžmanu, u kojem dvije najveće hrvatske kompanije, Ina i PPD, imaju više od 54 posto vlasništva tvrtke. Prvih devet mjeseci smo završili u plusu od 120 milijuna kuna neto dobiti, a zadnji kvartal je u planskim rezultatima koje smo najavili pa je za očekivati da će cijela godina završiti veoma dobro. I da će ova godina uistinu biti godina sa izvanrednim rezultatima, kaže predsjednik uprave Petrokemije Davor Žmegač.

Prvih devet mjeseci kutinska tvornica u plusu sa 120 milijuna kuna neto dobitiU kutinskoj Petrokemiji otvoren je pogon za pakiranje jumbo vreća (tzv. big bag pakiranje), investicija vrijedna više od pola milijuna eura, a koja se veže na vrlo uspješnu polsovnu godinu tvrtke.

Naime, 2019. će, nakon dugo vremena, biti prva poslovna godina koju će kutinska tvornica gnojiva završiti u pozitivi. Ujedno je to i prva godina poslovanja Petrokemije u novom vlasničkom aranžmanu, u kojem dvije najveće hrvatske kompanije, Ina i PPD, imaju više od 54 posto vlasništva tvrtke.

– Prvih devet mjeseci smo završili u plusu od 120 milijuna kuna neto dobiti, a zadnji kvartal je u planskim rezultatima koje smo najavili pa je za očekivati da će cijela godina završiti veoma dobro. I da će ova godina uistinu biti godina sa izvanrednim rezultatima – kaže predsjednik uprave Petrokemije Davor Žmegač.

Istaknuo je Žmegač kako zaslugu za tako uspješnu godinu u jednakom omjeru nosi rekordno niska cijena plina na tržištu te aktivnosti u samoj Petrokemiji.

– I da cijena plina nije tako niska mi bi godinu završili u plusu. Prodaja Petrokemije je ove godine napravila veliki iskorak jer smo se orijentirali na drugačija tržišta. Promijenili smo strukturu tržišta te robu plasiramo u Srednju Europu i krug od 500 kilometara od Kutine gdje smo mi veoma kompetitivni s cijenom, tu imamo brand, a i s najmanjim troškom možemo isporučiti robu. Promijenili smo i stukturu robu, unaprijedili logistiku – dodao je Žmegač.

Investicija u punilište jumbo vreća pokazuje da Petrokemija prati tržište.

– Sve je veća potražnja za big bagovima kod naših kroisnika, a to znači i da naši korisnici, poljoprivrednici, sve više uvode i sami nove tehnologije. S ovim kapacitetima mi ćemo za 100 posto podići prodaju robe na big bagovima, a odluka je poslovna i da cijenom potaknemo poljoprivrednike da koriste ovaj sustav pakovanja mineralnih gnojiva“ – kaže Žmegač.

Uvedeni sustav na četiri linije puni mineralno gnojivo u vreće od 500 i 1000 kilograma, dok su standardna pakovanja 25 kilograma.

Petrokemija je upravo ovih dana počela i s kampanjom zapošljavanja. U dogovoru sa sindikatima tvrtku je uz otpremnine napustilo 1. srpnja 260 radnika, a do kraja 2020. ukupni broj radnika koji će otići iz Petrokemije bit će 350. Istovremeno zaposlit će se 100-150 novih radnika.

– Stabilni jesmo, i u 2020. nastavljamo optimizirati poslovanje, raditi na informatizaciji Petrokemije te usvojiti dugoročnu poslovnu strategiju. Ako sve to riješimo, onda bi s krajem iduće godine mogli reći da smo na putu konačnog oporavka – napominje Davor Žmegač.

Kapacitet jedinog hrvatskog proizvođača gnojiva je 1,35 milijuna tona mineralnog gnojiva godišnje, a poslovni plan za ovu godinu, koji će biti i ostvaren, predviđao je proizvodnju od 1,1 milijuna tona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik