Za nepropisnu zaštitu radnika kazne od pet do 15 hiljada KM

Bez autora
Dec 10 2019

Nepropisna zaštita radnika uzrokuje sve više nesreća ili teških povreda na radu. U Federaciji BiH, prema posljednjim podacima, od 2007. do 2017. godine zabilježena su 93 smrtna slučaja, a prema izvještaju Federalne inspekcije rada za prvih devet mjeseci 2018. godine, u FBiH je bilo 11 smrtnih slučajeva.Nedavno je Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio Prijedlog zakona o zaštiti na radu i to je prvi put od samostalnosti BiH da se donosi takav zakon. Radi se, zapravo, o propisanim uvjetima koje poslodavci moraju ispuniti kako bi zaštitili radnike, a posebno se odnosi na one koji rade na rizičnim poslovima.

Za nepropisnu zaštitu radnika kazne od pet do 15 hiljada KMNepropisna zaštita radnika uzrokuje sve više nesreća ili teških povreda na radu. U Federaciji BiH, prema posljednjim podacima, od 2007. do 2017. godine zabilježena su 93 smrtna slučaja, a prema izvještaju Federalne inspekcije rada za prvih devet mjeseci 2018. godine, u FBiH je bilo 11 smrtnih slučajeva.

Pritisak sindikata

Nedavno je Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio Prijedlog zakona o zaštiti na radu i to je prvi put od samostalnosti BiH da se donosi takav zakon. Radi se, zapravo, o propisanim uvjetima koje poslodavci moraju ispuniti kako bi zaštitili radnike, a posebno se odnosi na one koji rade na rizičnim poslovima.

Predviđene su i visoke kazne za poslodavce koji se ne budu pridržavali sigurnosnih standarda od 5 do 15 hiljada maraka.

No, predsjednik Samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović smatra da, uprkos tome, ovaj zakon štiti poslodavce, a ne radnike.

- To je isti zakon iz 1990. godine, samo je datum pomjeren na ovu godinu. Nisu prihvaćene brojne primjedbe, sve je išlo u korist poslodavaca. Kazne su stimulativne, a ne preventivne. Radnike štite samo pojedine kompanije i to uglavnom zbog pritisaka sindikata. Svi drugi štede - istakao je Šatorović.

Zbog toga se, dodaje, još dešava veliki broj tragedija i povreda na radu.

Hemijske štetnosti

Zakon predviđa i zaštitu radnika koji rade na izgradnji, montaži, zamjeni opreme, remontu i rekonstrukciji. Radna oprema, prema novom zakonu, mora odgovarati radnom procesu i mora biti prilagođena toj svrsi, tako da ne ugrožava sigurnost i zdravlje radnika.

Poslodavci će morati osiguravati periodične preglede sredstava za rad, ali i sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu.

Između ostalog, ispitivat će se radni okoliš, odnosno procijeniti i rizike te obezbijediti zaštitu zdravlja i sigurnost radnika izloženih fizičkim, hemijskim i biološkim štetnostima na radu.

Mahmutović: Povrede na radu se ne prijavljuju

Zuhdija Mahmutović, predsjednik Udruženja za unapređenje zaštite na radu, kazao je da Zakon koji je usvojio Zastupnički dom FBiH nije usklađen s konvencijama Međunarodne organizacije rada koje je BiH ratificirala.

- Povrede na radu također bilježe stalni rast i prelaze cifru od 1.000 godišnje. No, ti podaci nisu pouzdani jer se mnoge povrede na radu ne prijavljuju - istakao je Mahmutović.

Šatorović ističe da je i s novim zakonom BiH daleko od evropskih standarda po pitanju zaštite radnika. Drago mi je što zakon nije prihvaćen još u Domu naroda, dodaje Šatorović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik