Croatia Airlines u zrakoplove ugradio EGNOS opremu

Bez autora
Dec 11 2019

Croatia Airlines je završio projekt modernizacije zrakoplova Dash 8-Q400 ugradnjom najsuvremenije navigacijske opreme EGNOS, a projekt vrijedan oko pet milijuna kuna sufinancirala je s 85 posto planiranih sredstava Europska komisija, objavio je u utorak nacionalni zračni prijevoznik. Kako se navodi u priopćenju, ugradnja nove EGNOS opreme u zrakoplove Dash 8-Q400 omogućuje korištenje satelitskog signala europskoga geostacionarnoga satelitskoga navigacijskog sustava EGNOS te slijetanje preko LPV prilaza. LPV prilazi su satelitski vođeni precizni prilazi do minimuma i identični su konvencionalnim ILS preciznim prilazima, a zahtijevaju najsuvremeniju opremu zrakoplova kojom se istodobno može koristiti GPS i EGNOS satelitski signal.

Croatia Airlines u zrakoplove ugradio EGNOS opremuCroatia Airlines je završio projekt modernizacije zrakoplova Dash 8-Q400 ugradnjom najsuvremenije navigacijske opreme EGNOS, a projekt vrijedan oko pet milijuna kuna sufinancirala je s 85 posto planiranih sredstava Europska komisija, objavio je u utorak nacionalni zračni prijevoznik.

Kako se navodi u priopćenju, ugradnja nove EGNOS opreme u zrakoplove Dash 8-Q400 omogućuje korištenje satelitskog signala europskoga geostacionarnoga satelitskoga navigacijskog sustava EGNOS te slijetanje preko LPV prilaza.

LPV prilazi (Localizer performance with vertical guidance) su satelitski vođeni precizni prilazi do minimuma i identični su konvencionalnim ILS preciznim prilazima (Instrumental Landing System), a zahtijevaju najsuvremeniju opremu zrakoplova kojom se istodobno može koristiti GPS i EGNOS satelitski signal.

- Svakodnevne letačke operacije flote Dash 8-Q400 Croatia Airlinesa obavljaju se u zračnim lukama koje su već implementirale satelitski vođene procedure kao što je LPV, a Croatia Airlines jedan je od prvih europskih avioprijevoznika koji je svoje zrakoplove opremio ovakvom vrstom navigacijske opreme, čime se još jednom potvrdilo da kompanija prati najsuvremenije trendove u civilnom zrakoplovstvu, ističe se u priopćenju.

- LPV prilazi su se, s pilotskog stajališta, pokazali kao vrlo pouzdan i siguran novi oblik prilaza, koji će korištenjem napredne tehnologije, vrlo vjerojatno, u skoroj budućnosti zamijeniti dosadašnje konvencionalne prilaze. Prednosti korištenja LPV prilaza vidljive su ponajprije u zračnim lukama koje dosad nisu imale mogućnost preciznog navođenja zrakoplova za slijetanje, a osobito kada je riječ o letovima u složenim meteorološkim uvjetima, izjavio je Davor Mišić, šef pilota Dash 8-Q400 Croatia Airlinesa.

Iz nacionalne zrakoplovne kompanije podsjećaju da je projekt modernizacije flote Dash 8-Q400 osmišljen u kompaniji i pokrenut potkraj 2017. godine, dok su u njegovoj provedbi sudjelovale gotovo sve organizacijske jedinice, a zahtjevnu modifikaciju samostalno su obavili stručnjaci Sektora tehničkih poslova.

Kvalitetu projekta, čija je vrijednost oko pet milijuna kuna, prepoznala je i Europska komisija te ga je podržala i sufinancirala s 85 posto planiranih sredstava preko programa CEF (Connecting Europe Facility) i europske agencije
INEA, koja je odobrila sufinanciranje, navode iz Croatia Airlinesa.

Nova EGNOS oprema pokazala je izuzetnu razinu navigacijske točnosti, a njezinim je korištenjem u pilotskim procedurama dodatno povećana sigurnost letačkih operacija. Osim toga, pozitivni efekti se odnose i na smanjenje potrošnje goriva i emisije štetnih plinova, zaključuje se u priopćenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik