Ljubinjsko polje dobivat će vodu iz vještačke akumulacije

Bez autora
Dec 11 2019

Ljubinje je lokalna zajednica u kojoj postoje dobri uvjeti za razvoj poljoprivrede. Kako bi unaprijedila njen razvoj, Općina je prošle godine počela gradnju vještačke akumulacije, koja će navodnjavati veliki dio plodnog Ljubinjskog polja. Jedan od najvećih projekata u posljednjih 15 godina koštat će skoro 2,7 miliona KM, a imat će kapacitet od skoro 250.000 kubika vode. Osim lokalne zajednice, sredstva za gradnju osigurale su i Vlada Republike Srpske i Svjetska banka. Prema riječima načelnika općine Darka Krunića, za Ljubinje su nekada bile veoma značajne metalska i tekstilna industrija, ali se, nakon njihovog gašenja, stanovništvo sve više okreće poljoprivredi.

Ljubinjsko polje dobivat će vodu iz vještačke akumulacijeLjubinje je lokalna zajednica u kojoj postoje dobri uvjeti za razvoj poljoprivrede. Kako bi unaprijedila njen razvoj, Općina je prošle godine počela gradnju vještačke akumulacije, koja će navodnjavati veliki dio plodnog Ljubinjskog polja.

Jedan od najvećih projekata u posljednjih 15 godina koštat će skoro 2,7 miliona KM, a imat će kapacitet od skoro 250.000 kubika vode. Osim lokalne zajednice, sredstva za gradnju osigurale su i Vlada Republike Srpske i Svjetska banka.

Prema riječima načelnika općine Darka Krunića,  za Ljubinje su nekada bile veoma značajne metalska i tekstilna industrija, ali se, nakon njihovog gašenja, stanovništvo sve više okreće poljoprivredi.

- Da bi mogli da žive od poljoprivrede i da proizvode kvalitetne proizvode, neophodna im je ova akumulacija, koja će navodnjavati čitavo Gornje polje - naglasio je Krunić te je dodao da se ovom akumulacijom stvaraju uvjeti za navodnjavanje skoro 280 hektara.

Radovi bi se trebali završiti do proljeća naredne godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik