Za volanom VW Golfa 8: Sve što trebate znati o novoj generaciji

Bez autora
Dec 11 2019

Uredno parkirani primjerci nove, osme generacije VW Golfa dočekali su nas na parkiralištu međunarodne zračne luke u Portu, u Portugalu. Doduše, novi VW Golf već smo već imali priliku upoznati na prezentaciji u Wolfsburgu ranije ove jeseni, no sada je došao trenutak i da sjednemo za upravljač omiljenog njemačkog kompakta te stvorimo prve dojmove iz vožnje. Šta sve zna i umije novi Golf te kakvima arsenalima tehnologije i tehnike raspolaže već smo naveliko pisali kad smo vam ga premijerno predstavili, pa ćemo se u nastavku zadržati na dojmovima. Ipak, prije toga treba kazati kao je pred novim modelom sada veći izazov nego ikad ranije kao bi zadržao vrh po prodaji, a prije nego 36-milioniti primjerak siđe s proizvodne trake na tržištu za njega postaje sve tješnje.

Za volanom VW Golfa 8: Sve što trebate znati o novoj generacijiUredno parkirani primjerci nove, osme generacije VW Golfa dočekali su nas na parkiralištu međunarodne zračne luke u Portu, u Portugalu, piše Autoklub.

Doduše, novi VW Golf već smo već imali priliku upoznati na prezentaciji u Wolfsburgu ranije ove jeseni, no sada je došao trenutak i da sjednemo za upravljač omiljenog njemačkog kompakta te stvorimo prve dojmove iz vožnje.

Šta sve zna i umije novi Golf te kakvima arsenalima tehnologije i tehnike raspolaže već smo naveliko pisali kad smo vam ga premijerno predstavili, pa ćemo se u nastavku zadržati na dojmovima.

Ipak, prije toga treba kazati kao je pred novim modelom sada veći izazov nego ikad ranije kao bi zadržao vrh po prodaji, a prije nego 36-milioniti primjerak siđe s proizvodne trake na tržištu za njega postaje sve tješnje.

Osim što su više manje svi suparnici vrlo aktuelni, novom Golfu prijeti i konkurencija iz kuće - kompaktni SUV T-Cross koji je dostupniji, više trendovski, a premda manji, ponešto je praktičniji.

No, Nijemci su za iduću rundu dobro pripremili svog prvaka. Za početak više nema e-Golfa, a ta će potpuno električna verzija koja je kao model ID.3 odvojena u EV seriji ID modela.

Zato su 1.5 turbo benzinci za ovu priliku po želji elektrificirani kao mild-hibridi, a tu su i dvije plug-in hibridne verzije od 204 i 245 KS (GTE).

S druge strane dizelaši su u Golfu i dalje aktuelni, a nude se dva 2.0 TDI stroja od 115 i 150 KS s dual AdBlue injection tehnologijom za smanjenje NOx-a.

Naravno, prvo smo sjeli u 2.0 TDI model od 150 KS koji je bio uparen s DSG prenosom s dvije spojke. Prvi dojam kod sjedanja za volan 4,28 m dugog kompakta koji odsad uvijek dolazi s LED svjetlima (uz doplatu Matrix LED) jest dojam kvalitete, vrhunske izrade i čvrstoće što smo i očekivali, no s obzirom na to da je kokpit kompletno digitaliziran, dosad racionalan i konzervativan poznati ambijent iz Golfa VII preokrenut je naglavačke.

Osim onih glavnih na upravljaču, zapravo je preostalo vrlo malo prekidača na središnjem dijelu kokpita, a sve se komande odrađuju dodirom na velikom 10 inčnom Discover Pro ekranu osjetljivom na dodir (doplata, serijski je 8,25 inčni), gestama ili glasom, dok je 10 inčna instrumentna ploča potpuno digitalizirana.


Zajedno stvaraju tzv. InnoVision kokpit u kojem ćete se potpuno snaći već nakon pola dana korištenja. Jednako tako, privikavanje, barem optičko, traži i golem neispunjen prostor središnjeg tunela između sjedala u verziji s DSG mjenjačem, gdje je umjesto mehaničke ručice za odabir sada smješten minijaturni prekidač kao kod Porschea 911 koji izmjene vrši elektronski.

Sjedi se sjajno, sjedala se podešavaju da svakom odgovaraju kao i podesiv upravljač, ergonomija je uzorna, a premda osovinski razmak nije mijenjan (auto je ukupno tek malo duži u prevjesima od prethodnika) sjeli smo i straga kao bismo se uvjerili prema riječima ljudi iz Volkswagena, kako je kabina nanovo projektirana za više prostora.

U prtljažnik pritom stane 380 litara - sasvim pristojna rupa ravnih stranica za kompaktnu klasu.

Nakon usvajanja dojmova o prostoru i praktičnosti pritišćemo tipku start, a dizelaš se budi - šaptom! Dodali smo gasa u praznom hodu i tek tada začuli dobro poznat zvuk. Djeluje to pomalo u nesrazmjerom s novim, lijepim digitalnim svijetom koji nas je okruživao u kabini, no doseg od 820 kilometara s punom spremnikom izmamio nam je osmijeh na lica, kako to već biva kod dizelom pokretanih automobila.

U kombinaciji sa 7-stupenim DSG-om motor se odlično snalazi, brzine se mijenjaju brzo i bez trzaja, a bez obzira na odabrani režim vožnje, mjenjač je uvijek u pravom stepenu. Izolacija kabine pritom je vrhunska, na autocesti je ugodno i udobno krstarenje zajamčeno.

Od benzinaca smo probali 1,5-litreni TSI, i to prvo od 130 KS. Na papiru dobro zvuči kako je najveći okretni moment od 200 Nm na raspolaganju u rasponu od 1.400 do 4.000 okretaja, no u praksi zahvaljujući 6-stepenom ručnom mjenjaču dugih prenosnih omjera to se ne osjeti previše, no sasvim dovoljno za opuštenu vožnju, ali i štedljivu jer nam je trošio tek 6 litara na kombiniranoj ruti.

Naravno da je bolji izbor snažniji motor od 150 KS (koji se može dobiti i kao blagi hibrid eTSI s 48-V starter generatorom uz 48-V litij-ionsku bateriju) koji ima i 50 Nm više pa u vožnji pokazuje i više živosti, što do izražaja dolazi u vožnji zavojima kao i sjajno ugođen, nešto tvrđi ovjes te precizan progresivni upravljač.

U radu je 1.5 TSI izuzetno uglađen sa spontanim odzivom na gas, dok je u mild hibrid varijanti osigurana i dodatna žestina, ali i niža potrošnja, od nekih šest litara. Veseli i podatak o masi od 1.300 kg što je u rangu prethodnika.

U rangu prethodnika je i činjenica kako multilink osovina straga dolazi tek uz motore snage 150 KS i više te uz izvedbu pogona na sve točkove, a sprijeda je uvijek dvostruki McPherson.

Na koncu, nakon prve vožnje nove "Osmice" osjećali smo se kao da je poznajemo oduvijek. A, upravo su to i željeli postići u VW-u: da se Golf modernizira po svim pitanjima, a da s druge strane tradicionalni kupci ne dožive preveliki šok po pitanju digitalizacije.

Usto benzinci su toliko dobri, posebice ako su elektrificirani pa su i štedljiviji te bi se moglo nametnuti pitanje - koliko još ima smisla unaprjeđivati dizelaše i držati ih u programu.

U početku, već ove godine na glavnim EU tržištima će biti dostupni samo 2.0 TDI dizeli i 1.5 benzinci, dok se plug-in hibridi očekuju kasnije, baš kao i ulazni benzinski turbo trocilindraši od 90 i 100 KS.

Zasad, za orijentaciju, najjeftiniji Golf 8 u Njemačkoj stoji 27.500 eura, no kad stigne ulazni model od 90 KS, Nijemci obećavaju cijenu ispod 20.000 eura. Kod nas novi Golf stiže na proljeće kada će biti poznate i sve cijene.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik