FARMA II projekt: Preko milion KM za 22 projekta

Bez autora
Dec 15 2019

Sweden/USAID FARMA II projekat i Vanjskotrgovinska komora BiH u petak su u Sarajevu promovisali nove korisnike grant programa Sweden/USAID FARMA II projekta.Ovom prilikom su promovirana 22 nova korisnika grant programa od ukupno 34 korisnika, koji su dijelom aktivnosti planiranih za realizaciju u 2020. godini. Emma Bergenholtz, sekretar za razvojnu saradnju u Ambasadi Švedske naglasila je ovom prilikom da USAID i Švedska od 2016. kroz projekt FARMA II pomažu privatnom i javnom sektoru u rješavanju glavnih izazova u poljoprivrednom sektoru.

FARMA II projekt: Preko milion KM za 22 projektaSweden/USAID FARMA II projekat i Vanjskotrgovinska komora BiH u petak su u Sarajevu promovisali nove korisnike grant programa Sweden/USAID FARMA II projekta. Ovom prilikom su promovirana 22 nova korisnika grant programa od ukupno 34 korisnika, koji su dijelom aktivnosti planiranih za realizaciju u 2020. godini.

Emma Bergenholtz, sekretar za razvojnu saradnju u Ambasadi Švedske naglasila je ovom prilikom da USAID i Švedska od 2016. kroz projekt FARMA II pomažu privatnom i javnom sektoru u rješavanju glavnih izazova u poljoprivrednom sektoru.

- Osim tehničke pomoći, kroz projekt je do danas implementirano preko 100 grantova u vrijednosti od preko 5 miliona KM, što je rezultiralo pozitivnim rezultatima po pitanju prodaje, izvoza, novih radnih mjesta i konkurentnosti, kazala je Bergenholtz.

Prema njenim riječima Sweden/USAID FARMA II projekat nastavlja podršku i u narednoj godini te će, kroz danas predstavljene grantove, osigurati nova sredstva u iznosu od preko milion KM grant podrške za 22 izabrana projekta.

Podršku ovom projektu pruža i Vanjskotrgovinska komora BiH, koja također nastoji prema riječima Ognjenke Lalović, direktorice sektora privrede u VTK BiH, podići konkurentnost bh. proizvoda, ali i raditi na podršci u uspostavljanju diverzifikacije tržišta, proizvoda, kao i na osvajanju novih izvoznih tržišta.

Grant sredstva dobilo je i Udruženje žena Ruka Kaloševići iz Tešnja, koje je apliciralo sa projektom Novim tehnologijama do novih tržišta.

- Udruženje je već 7-8 godina korisnik FARMA II projekta, zahvaljujući kojem smo i pokrenuli uzgoj ljekobilja, a sada želimo da prerađujemo to ljekovito bilje u gotov proizvod, poput sapuna i krema, kazala je Mujkić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik