Izraelsko-kineski konzorcij posljednja šansa za spas giganta?

Bez autora
Dec 17 2019

Ponuda Abraham grupe za spas Aluminija navodno nije prihvaćena od strane Nadzornog odbora ovog preduzeća zbog pravnih nedoumica oko načina iznajmljivanja livnice koja je bila glavni dio nove ponude. Najavljen je i nastavak pregovora, međutim to nije podgrijalo nadu i onako nezadovoljnih radnika. Predsjednik Nadzornog odbora Zdenko Klepić po okončanju sjednice kazao je da je Upravi dato zaduženje da što hitnije od izraelsko-kineskog konzorcija zatraži nastavak razgovora s ciljem korekcije njihove ponude. Aluminiju je zbog duga većeg od 400 miliona maraka 10. jula isključena struja, a kompanija je kasnije izgubila oko 500 radnika.

Izraelsko-kineski konzorcij posljednja šansa za spas giganta?Ponuda Abraham grupe za spas Aluminija navodno nije prihvaćena od strane Nadzornog odbora ovog preduzeća zbog pravnih nedoumica oko načina iznajmljivanja livnice koja je bila glavni dio nove ponude.

Najavljen je i nastavak pregovora, međutim to nije podgrijalo nadu i onako nezadovoljnih radnika.

Predsjednik Nadzornog odbora Zdenko Klepić po okončanju sjednice kazao je da je Upravi dato zaduženje da što hitnije od izraelsko-kineskog konzorcija zatraži nastavak razgovora s ciljem korekcije njihove ponude.

Aluminiju je zbog duga većeg od 400 miliona maraka 10. jula isključena struja, a kompanija je kasnije izgubila oko 500 radnika.

U ime radnika Aluminija Tanja Jovanović tvrdi da nemaju vremena za čekanje.

„Mi smo se ovdje okupili da vidimo kakva će biti reakcija, kakav je odaziv Nadzornog odbora po pitanju ove ponude. S obzirom na to da je bilo puno primjedbi, ne vidim da je dobra volja da se nešto radi po pitanju pokretanja ove tvornice. Samo želim reći da je to velika šteta za Mostar, velika šteta državu BiH i žao nam je što nas šalju na biro i što nas šalju van naše države“, poručila je Jovanović.

Vlasnici Aluminija su Vlada Federacije Bosne i Hercegovine sa 44, mali dioničari i radnici 44, te Vlada Republike Hrvatske sa 12 posto dionica.

Slijede otkazi

Nekad najbogatija hercegovačka firma do nove godine će zapošljavati 350 radnika kojima slijede otkazi. U januaru će vjerovatno otići u historiju.

Hercegovački div prestao je s radom 10. jula zbog visokih dugovanja, uglavnom za električnu energiju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik