Končar Elektroindustrija očekuje dobit između 85 i 87 milijuna kuna

Bez autora
Dec 18 2019

Končar Elektroindustrija ove će godine ostvariti konsolidirane prihode od prodaje proizvoda i usluga u iznosu od 2,8 milijardi kuna, a očekuje se da će neto dobit biti između 85 i 87 milijuna kuna, procjena je koju je čelništvo Končar Elektroindustrije iznijelo u srijedu na konferenciji za novinare. Ta je dobit nešto manja nego lani, zbog stanja na tržištima bitnima za Končar, posebno u regijama sjeverne Afrike i Bliskog istoka, kao i zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, kažu u Končaru. Objašnjavaju da je trgovinski rat Kine i SAD-a povećao cijene sirovina važnih za Končar, a da su afričke i bliskoistočne zemlje odustale od nekih energetskih investicija. Društva Grupe Končar u ovoj godini planiraju ostvariti konsolidirane prihode od prodaje proizvoda i usluga u iznosu od 2,8 milijardi kuna, što je porast od 9 posto u odnosu na ostvarenje 2018. godine.

Končar Elektroindustrija očekuje dobit između 85 i 87 milijuna kunaKončar Elektroindustrija ove će godine ostvariti konsolidirane prihode od prodaje proizvoda i usluga u iznosu od 2,8 milijardi kuna, a očekuje se da će neto dobit biti između 85 i 87 milijuna kuna, procjena je koju je čelništvo Končar Elektroindustrije iznijelo u srijedu na konferenciji za novinare.

Ta je dobit nešto manja nego lani, zbog stanja na tržištima bitnima za Končar, posebno u regijama sjeverne Afrike i Bliskog istoka, kao i zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, kažu u Končaru. Objašnjavaju da je trgovinski rat Kine i SAD-a povećao cijene sirovina važnih za Končar, a da su afričke i bliskoistočne zemlje odustale od nekih energetskih investicija.

Društva Grupe Končar u ovoj godini planiraju ostvariti konsolidirane prihode od prodaje proizvoda i usluga u iznosu od 2,8 milijardi kuna, što je porast od 9 posto u odnosu na ostvarenje 2018. godine.

U ukupnim prihodima od prodaje udio izvoza iznosi 58 posto. Procjenjuje se da će izvoz ostvaren u ovoj godini biti 12 posto veći u odnosu na ostvarenje 2018. godine.

Ugovoreni poslovi u odnosu na 2018. su veći za 566 milijuna kuna i procjenjuju se u iznosu od 3,1 milijarde kuna.

Od ukupno ugovorenih poslova procjenjuje se da će 62 posto biti ugovoreno na inozemnim tržištima.

Stanje ugovorenih poslova na kraju ove godine procjenjuje se na 3,4 milijarde kuna, što je 10 posto više u odnosu na stanje na početku godine.

Predsjednik Uprave Končar Elektroindustrije Darinko Bago je rekao kako se planira da društva Grupe Končar u 2020. ostvare prihode od prodaje proizvoda i usluga u iznosu od 3,1 milijarde kuna, što bi bio rast od deset posto u odnosu na 2019. Na domaćem tržištu planiraju se prihodi od prodaje proizvoda i usluga u iznosu od 1,2 milijarde kuna, a na inozemnom tržištu 1,9 milijardi kuna.

Dodao je da se za 2020. planira rast konsolidirana dobit rasti za visokih 114 posto.

Udio izvoza u ukupnom planu prihoda od prodaje proizvoda i usluga iznosi 61 posto.

Zemlje u koje se planira najviše izvoziti su Njemačka, Švedska, Austrija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Mađarska i Gvineja.

U 2020. godini planira se ugovoriti novih poslova u vrijednosti od 3,2 milijarde kuna.

Također se planiraju investicije u iznosu od 281 milijun kuna, a veći dio investicija, kako je rečeno, uglavnom će se financirati iz vlastitih izvora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik