HADEN S.A. prodaje 10,5 posto udjela u Bosnalijeku

Bez autora
Dec 18 2019

Najveći pojedinačni dioničar Bosnalijaka HADEN S.A. Luxembourg prodaje 10,5 posto dionica u ovoj kompaniji. Sarajevska berza izvijestila je da je na zahtjev člana Berze Raiffeisen bank d.d. BiH zakazala vanrednu aukciju za 903.769 dionica Bosnalijeka u vlasništvu ovog fonda, a što procentulno čini 10,514 posto od ukupnog broja dionica. Realizacijom prodaje HADEN S.A. značajno će smanjiti procentualno učešće u Bosnalijeku koje sada iznosi 25,9 posto. Investicioni fond Haden S.A. ušao je u Bosnalijek 2013. godine uz puno medijske pažnje, kada je došao do udjela od 29,95 posto dionica u kompaniji. U međuvremenu, procentualni udio HADEN-a je nakon provedenih dokapitalizacija smanjen na sadašnjih 25,9 posto.

HADEN S.A. prodaje 10,5 posto udjela u BosnalijekuNajveći pojedinačni dioničar Bosnalijaka HADEN S.A. Luxembourg prodaje 10,5 posto dionica u ovoj kompaniji.

Sarajevska berza izvijestila je na svojoj stranici da je na zahtjev člana Berze Raiffeisen bank d.d. BiH zakazala vanrednu aukciju za 903.769 dionica Bosnalijeka u vlasništvu ovog fonda, a što procentulno čini 10,514 posto od ukupnog broja dionica.

Realizacijom prodaje HADEN S.A. značajno će smanjiti procentualno učešće u Bosnalijeku koje sada iznosi 25,9 posto.

Investicioni fond Haden S.A. ušao je u Bosnalijek 2013. godine uz puno medijske pažnje, kada je došao do udjela od 29,95 posto dionica u kompaniji.

U međuvremenu, procentualni udio HADEN-a je nakon provedenih dokapitalizacija smanjen na sadašnjih 25,9 posto.

Na drugom mjestu najvećih dioničara uvrstio se KBC Euro Credit Capital iz Malte koji je 2016. godine kupio 19,25 posto državnih dionica Bosnalijeka koje je Federacija BiH prodala putem aukcije na Sarajevskoj berzi.

U međuvremenu, KBC Euro Credit Capital je dodatno kupovao dionice da bi dostigao sadašnji udio od 23,6 posto.

Libijski The Economic and Social Development Fund je treći najveći dioničar, a posjeduje 7,6 posto. Ovaj fond ušao je u vlasničku strukturu Bosnalijeka po osnovu poravnanja dugova koje je BiH imala prema Libiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik