Srebrenica: U šest privrednih pogona posao će dobiti 120 radnika

Bez autora
Jan 05 2020

Načelnik općine Srebrenica Mladen Grujičić u novogodišnjoj poruci građanima je kazao da je lani u ovoj općini u privredi i javnom sektoru posao dobilo 120 osoba te da će u šest registriranih preduzeća, koja će uskoro početi s radom, biti uposleno još 120 radnika. Također, u ovoj godini očekuje se početak rada Banje Guber.

Preduzeće „Dacit“ na proljeće otvara kamenolom u Zaniku kod Srebrenice, gdje će izgraditi fabriku za proizvodnju kamene vune za građevinarstvo i tu će posao dobiti više od 30 radnika. Za obnovu hale u Potočarima Općina je uložila 220.000 maraka i te pogone ustupit ćemo investitorima drvne industrije, koji će zaposliti određen broj radnika.

- I za obnovu jednog pogona na ulazu u grad uložili smo 230.000 maraka i to ustupili konfekcijskoj firmi „6. novembar“ iz Zvornika, gdje danas radi 30 žena, a u planu je prijem još toliko. Očekujemo i pokretanje proizvodnje u fabrici za proizvodnju pomfrita, gdje će u prvoj fazi posao dobiti 20 radnika – naglasio je Grujičić.

Dodaje da je Vlada Republike Srpske formirala peteročlani ekspertni tim, koji već radi na pokretanju Banje Guber. Prvi korak na ovom projektu je načinjen vraćanjem koncesije za vodu Gubera Vladi RS.

Zadatak im je, kaže, da u što kraćem roku registriraju JU Specijalna bolnica, koja će se pripremati za početak rada ove u svijetu poznate banje.

Kaže da će iz ovogodišnjeg općinskog budžeta biti izdvojeno tri miliona maraka za obnovu infrastrukture, elektrifikaciju, uređenje stambenih zgrada, a planirana je izgradnja kolektora kroz grad i parking prostor za 60 vozila.

Povratnik Budaka kod Srebrenice Halil Rahmanović kaže da su načelnikove najave optimistične, što mladima ulijeva nadu da će uskoro dobiti posao i neće razmišljati o odlasku u druge zemlje.

Jasmir Beganović kaže da nikada nije razmišljao o odlasku iz zemlje te se nada da će u nekom od otvorenih pogona dobiti stalno zaposlenje i odjaviti restoran na jezeru Perućac, koji zbog manjka gostiju pola godine ne radi.

- Na birou ima djece i unučadi i niko ne radi. Očekujem da će barem njih dvoje ove godine dobiti posao, jer se u Skelanima moje mjesne zajednice planira otvoriti nekoliko manjih pogona - nada se Mujo Salihović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik