Rast onlajn kupovine - 1,8 miliona građana Srbije kupuje putem interneta

Bez autora
Jan 05 2020

Onlajn kupovina u Srbiji nesumnjivo raste, a oko 1,8 miliona građana na taj način je kupovao, najviše odeću i sportske proizvode, zatim dobra za domaćinstvo, nameštaj, igračke, a često su onlajn rezervisali smeštaj za odmor i plaćali aranžmane za putovanja.

Minule godine je onlajn kupovina zabeležila skok od 32,8 odsto u odnosu na 2018, kaže za Tanjug državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, oslanjajući se na podatke Zavoda za statistiku.

„Narodna banka Srbije je u novembru izbacila podatak da je ukupna platna transakcija kupovine robe i usluga preko interneta u 2019. iznosila 12,3 milijardi dinara i ovo je značajan skok u odnosu na protekle godine”, rekla je Matić.

Prema njenim rečima, u poređenju sa 2018. to je povećanje trgovine putem interneta za 32,8 odsto, u poređenju sa 2017. povećanje za oko 118 odsto, a u odnosu sa 2016. to je povećanje od čak 302 odsto.

Matić ističe da iz godine u godinu platna transakcija putem interneta postaje sve dominantnija u Srbiji. Kaže da je u poslednjih godinu dana nešto više od 1,8 miliona ljudi u našoj zemlji kupovalo putem interneta, što je povećanje u odnosu na prethodnu godinu za 18 odsto.

„Smatramo da to povećanje jeste značajno, ali da nije dovoljno i da postoji veliki prostor za povećanje kako broja kupaca, tako i broja platnih transakcija putem interneta”, navela je Matić.

Osim toga, razvoj elektronske trgovine omogućiće i nova pravila u okviru novog Zakona o trgovini koji uvodi pojam „elektronske prodavnice” i „elektronske platforme”.

U Ministarstvu kažu da ti pojmovi do sada nisu bili u domaćem zakonodavstvu, a to znači da će kupcu sada biti nedvosmisleno jasno od koga kupuje robu i kome da se obrati u slučaju reklamacije proizvoda.

Novine koje se očekuju od sledeće godine su i isticanja cena proizvoda i u stranim valutama, što će olakšati domaćim trgovcima da svoju ponudu otvore i na inostrana tržišta, kao i primena nove inspekcijske metode koja omogućava inspektoru da kao „prikriveni kupac” sprovodi nadzor.

„To će doprineti smanjenju sive ekonomije na internetu i jačanju poverenja potrošača, odnosno, internet će sada biti bezbednije mesto za kupovinu”, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu.

Takođe, izmene i dopune Zakona o elektronskoj trgovini uvode mehanizme za sprečavanje prevara i obmana građana, jer se zabranjuje slanje neželjenih komercijalnih poruka.

Uglavnom su iznosi plaćanja bili manji od 50 evra, čak 59,7 odsto, a od ukupnog broja transakcija 12,6 odsto je bilo onih čija je vrednost bila između 100 do 500 evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik