U Novom Sadu od ove godine novi autobusi na čisto gorivo

Bez autora
Jan 05 2020

Za nove autobuse na čisto gorivo u Novom Sadu namenjeno je sedam miliona evra u okviru EBRD programa "Zeleni gradovi". Regionalna direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan Žužana Hargitai kaže da će novi autobusi doprineti smanjenju zagađenja vazduha i pružiti kvalitetniji prevoz Novosađanima. EBRD finansira unapređenje javnog gradskog prevoza u Novom Sadu prvim projektom u okviru programa "Zeleni gradovi", pomažući Novom Sadu, drugom najvećem gradu u Srbiji, da se izbori sa ekološkim izazovima. Ugovor o zajmu od sedam miliona evra, koji su potpisali EBRD i Javno gradsko saobraćajno preduzeće Novi Sad, omogućiće kompaniji kupovinu novih autobusa sa pogonom na komprimovani prirodni gas, koji u poređenju sa dizel-autobusima imaju znatno manju emisiju štetnih produkta sagorevanja.

U Novom Sadu od ove godine novi autobusi na čisto gorivoZa nove autobuse na čisto gorivo u Novom Sadu namenjeno je sedam miliona evra u okviru EBRD programa "Zeleni gradovi".

Regionalna direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan Žužana Hargitai kaže da će novi autobusi doprineti smanjenju zagađenja vazduha i pružiti kvalitetniji prevoz Novosađanima.

EBRD finansira unapređenje javnog gradskog prevoza u Novom Sadu prvim projektom u okviru programa "Zeleni gradovi", pomažući Novom Sadu, drugom najvećem gradu u Srbiji, da se izbori sa ekološkim izazovima.

Ugovor o zajmu od sedam miliona evra, koji su potpisali EBRD i Javno gradsko saobraćajno preduzeće Novi Sad, omogućiće kompaniji kupovinu novih autobusa sa pogonom na komprimovani prirodni gas, koji u poređenju sa dizel-autobusima imaju znatno manju emisiju štetnih produkta sagorevanja.

"Nastavićemo da podržavamo grad u naporima da kreira bolje okruženje i kvalitet usluga za građane Novog Sada", rekla je Žužana Hargitai.

Ovaj projekat deo je šireg programa obnavljanja autobuskog voznog parka, a autobusi na komprimovani gas čiju kupovinu finansira EBRD biće u upotrebi od ove godine i doprineće da se poboljša kvalitet, pouzdanost i atraktivnost javnog gradskog prevoza.

Novi autobusi zameniće deo starih dizel-autobusa i saobraćaće na najprometnijim gradskim autobuskim linijama, smanjujući na taj način emisiju CO2 za najmanje 70 posto. Novi autobusi takođe će biti opremljeni pristupom i mestom za smeštaj invalidskih kolica.

Novi Sad pridružio se programu "Zeleni gradovi" EBRD-a koji pomaže gradovima da definišu viziju održivog razvoja i strateška ulaganja neophodna za rešavanje prioritetnih ekoloških problema.

Novi Sad će izraditi Akcioni plan za zelene gradove, koji će identifikovati i definisati koji ekološki izazovi u gradu zahtevaju prioritetno rešavanje.

Posle Beograda, Novi Sad je drugi grad u Srbiji koji se pridružio mreži EBRD-ovih Zelenih gradova. Banka takođe sarađuje sa gradom na projektu poboljšanja energetske efikasnosti hale SPENS i nastoji da dodatno podrži grad ulaganjima u zelene projekte.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik