Rusija počela isporuku gasa "Turskim tokom"

Bez autora
Jan 07 2020

Rusija je počela isporuke evropskog gasa kroz novi gasovod "Turski tok", saopštila je bugarska kompanija "Bulgartransgaz".Rusija gradi "Severni tok" i udvostručava kapacitet "Severnog toka" preko Baltičkog mora za Nemačku kao deo plana da zaobiđe Ukrajine u isporukama gasa za Evropu. Rusija je počela sa isporukom gasa ne samo za nas, već i za Grčku i Severnu Makedoniju kroz novu tačku ulaska na našoj granici sa Turskom, rekao je direktor "Bulgartransgaza" Vladimir Malinov.

Rusija je počela isporuke evropskog gasa kroz novi gasovod "Turski tok", saopštila je bugarska kompanija "Bulgartransgaz".

Rusija gradi "Severni tok" i udvostručava kapacitet "Severnog toka" preko Baltičkog mora za Nemačku kao deo plana da zaobiđe Ukrajine u isporukama gasa za Evropu.

"Rusija je počela sa isporukom gasa ne samo za nas, već i za Grčku i Severnu Makedoniju kroz novu tačku ulaska na našoj granici sa Turskom", rekao je direktor "Bulgartransgaza" Vladimir Malinov za bugarski državni radio BNR.

Ruski proizvođač "Gasprom" počeo je isporuku oko tri milijarde kubnih metara gasa Bugarskoj preko "Turskog toka" 1. januara, čime je zanmenjena ruta koja je ranije prolazila kroz Ukrajinu i Rumuniju.

"Gasprom" je isporučio oko tri milijarde kubnih metara gasa Grčkoj i oko 500.000 miliona kubnih metara Severnoj Makedoniji istim putem prošle godine.

Malinov je rekao da nove linije, odnosno transbalkanski cevovod (TransBalkan pipeline), za sada nije u funkciji, ali da bi se kasnije mogao koristiti za isporuke Rumuniji, Moldaviji i Ukrajini, ukoliko se ukaže potreba.

Rusija gradi "Turski tok" koji uključuje dva cevovoda, svaki sa kapacitetom od po 15,75 milijardi kubnih metara.

Prvi cevovod je namenjen za snabdevanje Turske, a drugi će ići dalje od Bugarske do Srbije i Mađarske. Bugarska se nada da će početi sa isporukama gasa Srbiji do maja, a da će do kraja godine izgraditi celu deonicu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik