Sa kojim se gorućim problemima suočava naš turizam?

Bez autora
Jan 08 2020

Srbija će u narednih pet godina imati 600 hotela, a Beograd će u više od 300 novih i renoviranih objekata primati turiste, procenjuje profesor Georgi Genov, direktor Udruženja hotelijera.

Genov ovu tvrdnju temelji na osnovu dosadašnjih trendova ulaganja, jer su, da posetimo, svakog meseca otvarana najmanje dva, pa i četiri nova hotela.

- Srbija trenutno ima 367 hotela, a već u januaru nastaviće se otvaranje novih objekata, pa ćemo ovim tempom do 2025. godine, praktično, duplirati objekte - objašnjava Genov.

- Veliki broj stranih, ali i domaćih ulaganja u hotelijerstvo. Nažalost, Beograd i dalje nije dobio hotel sa "pet zvezdica superior", a uveliko imamo klijentelu kojoj je potreban vrhunski smeštaj. Ukoliko PDV na hranu bude smanjen sa dosadašnjih 20 na 10 odsto - turizam će nastaviti da cveta u našoj zemlji.

Srbija ima 750.000 stolica u restoranima, kafićima, picerijama i ostalim objektima u kojima se služi hrana. Ovaj broj se svakodnevno povećava, jer se posao ugostiteljima dobro razvija. Međutim, veliki problem očekuje srpski turizam narednih godina:

- Kadrovi su gorući problem srpskog turizma i plate će za dobre radnike morati da se povećaju - ističe Genov.

- Radna snaga ne prati ulaganja i investitori imaju problem sa kvalitetnim kadrovima. Moramo da edukujemo, pre svega, konobare, a onda i sve ostale u lancu usluga. Neophodno je manje teorije i više prakse u školama. Deca dolaze u školu bez osnovnog domaćeg vaspitanja, pa se dešava da konobari ne znaju da kažu "dobar dan"! Ne znaju ni da se nasmeju! Odlazak u restoran je ceremonijal, strogo utvrđen protokol koji mora da se nauči i strogo poštuje, a počinje osmehom i blagim naklonom.

Sezonski rad

Mnogi konobari rade "na crno", a uvođenje sezonskog rada će to sprečiti.

- Obećano nam je da će se u ugostiteljstvu dozvoliti sezonski rad isto kao što postoji u poljoprivredi prema Zakonu o angažovanju sezonskih radnika - ističe Genov. - To znači da će gazde moći da prijave radnike na 20 sati nedeljno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik