Crnogorski elektroprenosni sistem od podmorskog kabla već prihodovao tri miliona eura

Bez autora
Jan 12 2020

Dajući na raspolaganje trgovcima električne energije samo dio svog kapaciteta u podmorskom energetskom kablu između Crne Gore i Italije, kompanija Crnogorski elektroprenosni sistem je već prihodovala oko tri miliona eura, saopštila je u intervjuu Pobjedi predsjednica Odbora direktora CGES-a Vesna Bracanović.

“Prva potvrda opravdanosti ovog poduhvata je stigla već u decembru prošle godine sa puštanjem podmorskog kabla između Italije i Crne Gore u komercijalni rad, u kojem CGES raspolaže sa 200 MW. Dajući na raspolaganje trgovcima električne energije samo dio svog kapaciteta na ovoj novoj granici (70 MW), CGES je već na godišnjim aukcijama za 2020. godinu prihodovao oko tri miliona eura”, kazala je Bracanović za Pobjedu.

Prema njenim riječima, to znači da je komercijalnom eksploatacijom jedne trećine kapaciteta na novoj granici između Crne Gore i Italije, CGES prihodovao više od polovine ukupnog prihoda koji je ostvario u prošloj godini na već postojećim električnim granicama.

“Dosadašnji rezultati govore da projekat koji smo realizovali kroz strateško partnerstvo sa Ternom daje dobre rezultate, a nastavljamo dalje intenzivno da radimo na Transbalkanskom koridoru, odnosno 400 kV dalekovodu od Čeva do Pljevalja”, rekla je Bracanović.

Podsjetila je da je CGES izgradnjom trafostanice Lastva i njenim povezivanjem na postojeću elektroenergetsku mrežu dalekovodom 400 kV Podgorica 2 Trebinje, odnosno izgradnjom dvosistemskog dalekovoda 400 kV Lastva Cevo, stvorio preduslove za puštanje u rad podmorske interkonekcijesa Italijom.

“Intenzivno smo radili na projektu povezivanja prenosnih sistema Crne Gore i Italije, uložili velike napore i opravdali očekivanja. Izgradili smoprvo 400 kV postrojenje u posljednjih 30 godina, po najsavremenijoj tehnologiji i to na Crnogorskom primorju gdje je bilo najpotrebnije”, istakla je Bracanović.

Ona je dodala da je CGES lani uložio 18 miliona eura i završio 16 investicionih projekata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik