Aktivnosti u Bihaću: Ispituju zemljište gdje je planirana gradnja aerodroma

Bez autora
Jan 13 2020

Ispitivanje nosivosti testne dionice poletno-sletne staze budućeg aerodroma u Bihaću započelo je ovih dana i te aktivnosti treba da daju odgovor na pitanje da li je na ovom terenu uopšte moguće graditi aerodrom.

"Rezultati treba da pokažu kakva je nosivost ovog tla i moram istaći kako su preliminarni rezultati veoma dobri, čak i bolji od onoga što smo očekivali. Uvjeren sam kako će se na kraju potvrditi da na ovom prostoru može biti izgrađen zamišljeni aerodrom", istakao je Adnan Bajrić, v.d. direktora preduzeća "Aerodrom", koje je i nosilac svih aktivnosti.

Prema njegovim riječima, dužina testne dionice iznosi 300, a širina 45 metara i u samu stazu su ugrađeni uređaji za mjerenje nosivosti, slijeganja i kretanja tla, te će se u narednih šest mjeseci obaviti sva planirana i potrebna mjerenja.

"Vjerujemo kako ćemo u nastavku projekta ovu testnu dionicu inkorporirati u poletno-sletnu stazu, čija je predviđena dužina 2.450 metara sa svim sigurnosnim pojasevima koji su predviđeni", kazao je Bajrić. Ističe kako će dinamika realizacije ovog projekta zavisiti od sredstava koja će u budućnosti biti osigurana za izgradnju aerodroma.

"Više je mogućih modaliteta kada se radi o daljem finansiranju, moguće je da se Vlada FBiH zaduži kod kreditora ili da bude nama garant za podizanje kredita, a jedna od opcija je i javno-privatno partnerstvo, odnosno pronazalak zainteresovanog strateškog partnera", kazao je Bajrić.

Prema njegovim riječima, uporedo s tekućim aktivnostima provodi se i eksproprijacija privatnog zemljišta kako bi se u konačnici kompletirala građevinska parcela za budući aerodrom.

U protekle dvije godine eksproprijacijom je ukupno obuhvaćeno 260.000 kvadratnih metara zemljišta i u te svrhe je potrošeno dva miliona maraka. Vlada Federacije BiH, koja je najveći finansijer ovog projekta, dosad je, skupa s pomenutim sredstvima, izdvojila ukupno devet miliona maraka za potrebe izgradnje aerodroma, čija će ukupna vrijednost, prema posljednjim procjenama, iznositi preko 100 miliona.

Kako bi se olakšalo finansiranje ovog projekta u proteklom periodu su vođeni razgovori o tome da se pomenuto preduzeće s grada Bihaća prenese u nadležnost Federacije BiH.

Inače, Vlada FBiH je projekat bihaćkog aerodroma uvrstila među kapitalne projekte u naredne dvije godine kako bi osigurala sredstva ili izdala garanciju potencijalnim investitorima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik