Ekonomisti: Srbiji treba 30 godina da stigne Mađarsku

Bez autora
Jan 14 2020

Srbiji će trebati 30 godina da sustigne Mađarsku, ali i 50 godina da bi se živelo kao u Nemačkoj, najrazvijenijoj evropskoj ekonomiji, tvrde ekonomisti Vladimir Gligorov i Milojko Arsić. Pogrešno bi bilo reći da Srbija ne raste navodeći da rastu i strane direktne i domaće investicije i bruto društveni proizvod zemlje, s jedne strane, a s druge, padaju kamate i javni dug, smanjuje se nezaposlenost... Raste i prosečna plata, grade se i putevi, u Srbiji se više ne priča o bankrotu i nekako, ima se osećaj, da jača optimizam. Ipak, kako ocenjuje, posmatrajući životni standard i osnovne ekonomske parametre koje "osećamo na svojoj koži", Srbija je, navode, i dalje mnogo daleko od standarda čak i pojedinih bliskih suseda.

Srbiji će trebati 30 godina da sustigne Mađarsku, ali i 50 godina da bi se živelo kao u Nemačkoj, najrazvijenijoj evropskoj ekonomiji, tvrde ekonomisti Vladimir Gligorov i Milojko Arsić.

Kako piše Blic Biznis, pogrešno bi bilo reći da Srbija ne raste navodeći da rastu i strane direktne i domaće investicije i bruto društveni proizvod zemlje, s jedne strane (4 odsto u 2019), a s druge, padaju kamate i javni dug, smanjuje se nezaposlenost...

Raste i prosečna plata, grade se i putevi, u Srbiji se više ne priča o bankrotu i nekako, ima se osećaj, da jača optimizam, navodi list.

Ipak, kako ocenjuje, posmatrajući životni standard i osnovne ekonomske parametre koje "osećamo na svojoj koži", Srbija je, navode, i dalje mnogo daleko od standarda čak i pojedinih bliskih suseda.

Prema rečima Vladimira Gligorova, ekonomiste i dugogodišnjeg saradnika Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, "trebalo bi živeti ne samo za sebe, pa ni za decu, već za unuke, a to nije jednostavno u zemlji u kojoj je narod navikao da probleme prenosi iz generacije u generaciju".

Gligorov svoje reči potkrepljuje računicom, da ako se uzme u obzir da Srbija ostvari dugoročni rast od 4 odsto godišnje, a da privrede zemalja EU rastu po stopi od 2 odsto, bilo bi potrebno izmedu 50 i 85 godina za dostizanje prosečnog dohotka po glavi stanovnika Evropske unije.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić je, kako piše list, nešto optimističniji, pa je tako nedavno rekao, navode, da je Srbiji potrebno najmanje tridesetak godina da po nivou razvijenosti stigne zemlje Centralne Evrope, poput Mađarske.

On je naveo da je uslov za to da Srbija u tom periodu ostvari visoku prosečnu stopu rasta od čak 5 odsto, što "predstavlja optimistički scenario, jer je malo zemalja uspevalo da ostvari tako visoku prosečnu stopu rasta u periodu od nekoliko decenija".

Mogućnost sustizanja zemalja Centralne Evrope u naredne tri decenije jednim delom je, prema njegovim rečima, posledica toga što će ove države pre Srbije dostići visok nivo razvijenosti, nakon čega će se njihov rast znatno usporiti.

Vučić: Nekad o zaostajanju, sad o brzini kojom stižemo Mađarsku...

Saglasan sam sa Arsićem da će nam trebati vremena da stignemo Mađarsku po standardu, ali podsećam da smo u njegovo vreme, poredeći se sa tom zemljom, govorili o zaostajanju, a sada o sustizanju, kaže predsednik Aleksandar Vučić.

Povodom procena Arsića da će Srbiji trebati 30 godina da sustigne Mađarsku, Vučić kaže da je njegova procena da će nam trebati manje vremena, ali da je suština u tome da se danas svakako govori o tome kolikom brzinom stižemo pojedine evropske zemlje, što govori da Srbija jeste na dobrom putu, te da i oni koji kritikuju, moraju da priznaju da Srbija danas napreduje.

"Arsić, koji je bio savetnik Mirka Cvetkovića, kaže da je Srbiji potrebno 30 godina da stigne Mađarsku. Ja bih rekao manje, ali srećan sam što je stižemo, za razliku od vremena kada je on vladao i kada smo zaostajali i kada se ekonomski jaz produbljivao", rekao je Vučić na pitanje novinara.

On je istakao da se danas govori kojom ćemo brzinom da stignemo Mađarsku, Slovačku, Češku, neke druge zemlje, što, kaže, govori koliko je Srbija na dobrom putu.

"Ja sam zadovoljan što oni koji nas kritikuju moraju da priznaju da napredujemo i to brže nego neke razvijene zemlje zapada. A, da li možemo brže... Daćemo sve od sebe i zato je važan Program '2025', da ga ispunimo i da budemo posvećeni", rekao je Vučić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik