Zahvaljujući otvorenim podacima javni prevoz Beograda na Gugl mapi

Bez autora
Jan 15 2020

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije saopštila je da su građanima Srbije i svim korisnicima javnog prevoza grada Beograda dostupni na Gugl mapi podaci o svim gradskim linijama, redu vožnje, lokacijama stajališta, trasama i cenama karata.



Kroz projekat „Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti“, kojim rukovodi Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a uz podršku Fonda za dobru upravu Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Svetske banke, postignuti su značajni rezultati u otvaranju podataka u prethodne dve i po godine.

Jedan od  rezultata ovog projekta jeste i otvaranje podataka o javnom prevozu u Nišu, Kragujevcu, Užicu i Subotici u formatu koji je standard za ovu vrstu podataka i njihova upotreba na Gugl mapama, a od juče je i javni prevoz grada Beograda dostupan u ovom formatu.

Direktor Kancelarije Mihailo Jovanović izjavio je tim povodom da otvaranje podataka javnog prevoza grada Beograda na Gugl mapi omogućava jednostavnije snalaženje i planiranje putovanja potencijalnim putnicima, korisnicima javnog gradskog prevoza, a pre svega Beograđanima.

U ovom trenutku otvoreni su statički podaci iz rasporeda vožnje. Zajedno sa Sekretarijatom za saobraćaj grada Beograda planiramo i otvaranje dinamičkih podataka i tada će se na Gugl mapama pokazivati polasci u realnom vremenu ukoliko na primer zbog saobraćajnih gužvi dođe po pomeranja reda vožnje, rekao je Jovanović.

Uključivanje gradova Srbije u „Google Transit“ program sprovedeno je u saradnji sa inicijativom „Digitalna Srbija“, koja je kroz kampanju „Budimo pametni“ prikupila predloge građana za korisna digitalna rešenja koja bi trebalo uvesti u našu zemlju.

Jedno od izabranih rešenja za realizaciju jeste upravo uključivanje sistema javnog prevoza u najpopularniji internet servis za navigaciju - Gugl mape.

U narednom periodu plan je da se na Gugl mapama nađe i Beovoz, kao i noćne linije.

Jovanović je naveo da Kancelarija za IT i eUpravu nastavlja svoje aktivnosti u oblasti otvaranja podataka kroz saradnju sa organima na državnom i lokalnom nivou.

Smatramo da će nastavak projekta obezbediti bolju održivost postignutih rezultata i još veće koristi za građane Srbije, zaključio je Jovanović.

GTFS (The General Transit Feed Specification) format je otvoreni standard za razmenu podataka linija javnog prevoza, geografskih, kao i tarifnih informacija, koji omogućava jednostavnije snalaženje i planiranje putovanja potencijalnim putnicima, korisnicima javnog gradskog prevoza.

Funkcioniše tako što je potrebno da korisnik unese početno i krajnje odredište, koja ne moraju da budu na trasi linija javnog prevoza, a Gugl maps aplikacija će predložiti optimalnu trasu sa detaljnim uputstvima kako realizovati putovanje javnim prevozom: kako stići do stajališta, za koliko stiže vozilo javnog prevoza, koliko stajališta putnik treba da se vozi, na kom stajalištu da siđe i kako da dođe do odredišta, kao i koliko je planirano vreme putovanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik