U RS još uvijek loš omjer broja radnika i penzionera

Bez autora
Jan 16 2020

Odnos broja penzionera i zaposlenih u Republici Srpskoj (RS) iznosi 1:1,19 – potvrdio je danas direktor Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Mladen Milić.

Taj omjer je, kaže, 2013. godine bio 1:1,12, dok je u prošloj godini nastavljen pozitivan trend rasta broja zaposlenih u odnosu na broj onih koji primaju penziju.

- Naravno, to je još uvijek mali iznos, ali Vlada čini određene korake da se osigura povoljan ambijent za zapošljavanje novih radnika, odnosno osiguranika – rekao je Milić novinarima u Banjoj Luci.

Stručnjaci tvrde da za optimalno funkcionisanje penzijskog sistema odnos broja penzionera i zaposlenih treba da bude najmanje 1:3.

Milić kaže da je nastavljeno poboljšanje strukture prava na starosnu penziju i trenutno iznosi oko 58 posto, a smanjuje se broj korisnika prava na porodičnu i invalidsku penziju.

-Nažalost, još uvijek imamo relativno visok procenat korisnika prava na porodičnu penziju, što je posljedica proteklog rata – rekao je on.

Također, i dalje je negativan trend kada su u pitanju bolesti koje uzrokuju trajni gubitak radne sposobnosti, a kancerogena oboljenja (28 posto) su se lani znatno izdvojila u odnosu na ostale bolesti.

Na drugom mjestu su psihosomatska oboljenja (22 posto), a na trećem kardiovaskularne bolesti (16 posto), koje su nekada bile osnovni razlog za gubitak radne sposbnosti i odlazak u invalidsku penziju.

U RS je u decembru bilo 267.479 korisnika penzionog prava, od čega je 216.824 u tom bh. entitetu, a van njega 50.655.

Od uplate doprinosa prikupi se mjesečno oko 80 posto potrebnih sredstava za isplatu penzija, a ostatak neophodan za isplatu penzija uplaćuje se iz entitetskog budžeta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik