"Tozu Markovića" merkaju tri giganta iz EU

Bez autora
Jan 16 2020

Kikindski gigant "Toza Marković" je protekle tri godine dokazao da ima potencijal i da uprkos svim problemima u kojima se našao posle loše privatizacije može da parira konkurenciji. Sudbina ovog preduzeća sada zavisi od strateškog partnera, a interesovanje su pokazale tri evropske firme iz iste branše.

"Toza Marković" je lane radio punim kapacitetom. Proizvedena 34 miliona komada crepova i nešto više od dva miliona metara kvadratnih keramičkih pločica. Sve proizvedeno je prodato, jer se fabrika vratila na tržišta 16 zemalja. To, međutim, nikako ne znači punu stabilnost i samostalan opstanak na tržištu, jer "Toza" od avgusta 2016. kada je završen stečaj, posluje prema Unapred pripremljenom planu reorganizacije (UPPR).


Većinski vlasnik fabrike je JP "Srbijagas" koji je 83 odsto udela u vlasništvu stekao pretvaranjem potraživanja u udeo, a potom i otkupom svih potraživanja banaka. Tako je "Toza" zbog duga za gas, koji mu isporučuje većinski vlasnik, trenutno u finansijskoj blokadi, a račun je blokirao baš "Srbijagas".

- "Srbijagas" je to morao da uradi zbog kontrole Vlade i MMF-a, ali će taj dug biti izmiren u narednom periodu, najkasnije do marta, kada ponovo počinjemo proizvodnju punim kapacitetom. Blokada se ne odnosi na druga plaćanja, tako da se plate za oko 600 radnika redovno isplaćuju - kaže direktor Vladimir Ilić.

Dalja budućnost "Toze" zavisi od poteza države i novog procesa privatizacije koji je očekuje, jer "Srbijagas", verovatno, neće još dugo moći da je nosi na finansijskim plećima.

- Fabrika je uspela da se oporavi i njena dalja sudbina zavisi od velikih kompanija koje žele da je preuzmu. Tri kompanije iz branše, koje spadaju u red najvećih u Evropi, zainteresovane su za kupovinu. Nadamo se da će na proleće biti postignut dogovor i da će budućnost "Toze" tako biti osigurana - ističe Ilić.

Zagrljaj SPS

U tešku situaciju i stečaj "Toza Marković" je dospeo jer je prethodni vlasnik ITH, firma Dejana Babića, načinio dug od 50 miliona evra. Babiće je hapšen pod sumnjom da je zajedno sa šestoro saradnika oštetio firmu, jer su "Tozu " zaduživali kod banaka, a sa računa ove firme novac prebacivali na račune drugih Babićevih firmi. To je, navodno, bila pozajmica, koja nikada nije vraćena. Fabriku je spasla država, odnosno "Srbijagas". Zato je rukovođenje povereno lokalnim funkcionerima SPS-a, sa Vladimirom Ilićem na čelu. I ostali direktori su iz te partije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik