“Alumina” na svjetsko tržište izvezla 500.000 tona proizvoda

Bez autora
Jan 19 2020

Kompanija “Alumina” iz Zvornika prošle godine izvezla je na svjetsko tržište više od 500.000 tona različitih proizvoda, što je uz odgovarajuće cjenovne paritete dovelo do ostvarenja najboljeg poslovnog rezultata od otvaranja stečaja u matičnom preduzeću, Fabrici glinice “Birač”, izjavio je Srni pomoćnik direktora za strategiju, razvoj i tržište “Alumine” Radislav Filipović.

Filipović je naglasio da je “Alumina” prošle godine ostvarila impozantne rezultate u pogledu plasmana proizvoda, kako po obimu, tako i po strukturi plasiranih proizvoda.

Prepoznatljiva je, kaže, po glinici i hidratu veoma dobrog kvaliteta, sa niskim sadržajem sode i visokim procentom bjeline.

Filipović je napomenuo i da su zakoni tržišta nemilosrdni, te da u biznisu mogu da opstanu samo oni koji se blagovremeno mogu prilagoditi promjenama.

“Da bi opstali morate biti pouzdan dobavljač, odnosno poslovni partner i u pogledu kvaliteta proizvoda i pružanja usluga – da roba uvijek bude na vrijeme isporučena, da je u kvalitetnom pakovanju, da proizvod bude bez neželjenih primjesa, da postoji konstantnost u kvalitetu pruženih informacija i slično”, objasnio je Filipović.

On je dodao da od kupaca stižu sugestije da su proizvodi “Alumine” odličnog kvaliteta, ali da su drugi proizvođači jeftiniji, zbog čega ne uzimaju veću količinu od ovog kolektiva.

Filipović je rekao da je zvornička fabrika u oblasti zeolita postigla vrhunski kvalitet koji se primjenjuje u raznim oblastima.

“Kvalitet našeg finoprecipitiranog hidrata je dostigao kvalitet vodećih svjetskih proizvođača, ali smo još novi na tržištu, pa kupcima treba vremena da steknu povjerenje u nas kao pouzdanog dobavljača kako bi mogli kupovati veće količine”, rekao je Filipović.

“Alumina” je, dodao je, dostigla i zavidan nivo kvaliteta i u oblasti suvih i mljevenih hidrata, pa, osim stalnih, u kontinuitetu pridobija i nove kupce.

Filipović je naglasio da trenutni proizvodni portfolio u potpunosti može da bude garancija opstanka fabrike kao takmaca na svjetskom tržištu.

“To najbolje dokazuje da smo uspjeli uspostaviti normalan kapacitet bez tržišta glinice za proizvodnju aluminijuma što je nekada bilo potpuno nezamislivo”, rekao je Filipović i najavio da će se raditi na proširenju proizvodnog programa, naročito u oblasti specijalizovanih proizvoda.

Govoreći o poslovnim očekivanjima u ovoj godini, Filipović je rekao da je za očekivati da će 2020. biti jedna od najtežih godina u sferi biznisa kojoj pripada zvornička fabrika.

“Prema trenutnoj situaciji na svjetskom tržištu glinice i hidrata, da nismo tokom prethodnih godina napravili značajan poslovni zaokret u smislu promjene proizvodnog programa i oblasti primjene vlastitih proizvoda, mogli bi slobodno zatvoriti fabriku”, pojasnio je Filipović.

Filipović je ovo potkrijepio činjenicom da u planu prodaje za 2020. godinu nemaju ni tonu metalurške glinice namijenjene za proizvodnju aluminijuma, dok je u 2012. godini više od 85 odsto ukupne prodaje bio upravo ovaj proizvod.

“Alumina” je, pojasnio je on, baš zbog niske cijene glinice odustala od ranijeg koncepta, a lošim uslovima na tržištu doprinijele su i neke fabrike u istoj branši iz Irske i Brazila koje svoje proizvode nude po veoma niskim cijenama na svim tržištima na kojima je prisutna i zvornička fabrika.

Filipović smatra da imaju šansu da ovu godinu završe kao uspješnu, budući da je proširenjem proizvodnog programa, “Alumina” omogućila sebi poziciju da može da ostvari zadovoljavajući kapacitet i poslovni rezultat.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik