Kojih radnika ima najviše među nezaposlenima, a koji se najviše traže

Bez autora
Jan 19 2020

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske krajem studenoga je bilo 85.892 nezaposlenih.

- S trećim stupnjem stručne spreme najtraženiji su vozači, trgovci, mehaničari, strojari, zavarivači, monteri, instalateri, ugostitelji, električari, energetičari, građevinari, kožari i tekstilci – kazao je Teodor Savić, viši stručni suradnik za međunarodnu suradnju i projekte Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Sa završenim četvrtim stupnjem školovanja najtraženiji su farmaceutski tehničari, kožarski tehničari, trgovinski, ugostiteljski i turistički tehničari, veterinarski tehničari, tekstilni tehničari, te građevinski tehničari, piše Faktor.

- U okviru VII stupnja stručne spreme na osnovu trenutnih pokazatelja može se reći kako su izražene potrebe za zvanjima kao što su profesori fizike, matematike, zatim diplomirani inženjeri građevine, arhitekture, diplomirani inženjeri geodezije, diplomirani inženjeri elektrotehnike, farmaceuti, liječnici, profesori njemačkog jezika, profesori ruskog jezika i profesori kemije – navodi Savić.

Poslodavci se često žale da ne mogu pronaći radnike za određena radna mjesta, a iz Zavoda za zapošljavanje RS-a kažu da često ne mogu pronaći radnike jer prijavljeni na natječajima ne zadovoljavaju uvjete radnog mjesta.

- Događa se da im nedostatak znanja, vještina i kompetencija, a drugi razlog zašto teže pronalaze radnike je nedostatak traženog kadra. Na osnovu analize podnesenih prijava potrebe za radnicima od strane poslodavaca i rezultata prilikom posredovanja možemo reći da postoji potražnja za prodavačima, diplomiranim strojarskim inženjerima, diplomiranim – strukovnim ekonomistima, operatorima na računalu, bravarima i konobarima – pojašnjava Savić.

Na evidenciji nezaposlenih u Republici Srpskoj najviše ima prodavača, bravara, automehaničara, metalostrugara, ekonomskih i strojarskih tehničara, te maturanti gimnazije i poljoprivredni tehničari.

- Sa VII stupnjem stručne spreme najveći broj osoba na evidenciji su: diplomirani ekonomisti, diplomirani pravnici, profesori razredne nastave i diplomirani inžinjeri poljoprivrede – zaključuje Savić.

Prema podacima od kraja studenoga 2019. godine na evidencijama službi za zapošljavanje u FBiH bilo su registrirane 308.433 osobe.

U evidenciji Federalnog zavoda za zapošljavanje najviše ima medicinskih tehničara, maturanata gimnazije i ekonomskih tehničara, zatim diplomanata Fakulteta političkih znanosti, diplomiranih pravnika i ekonomista.

- Temeljem redovite komunikacije s poslodavcima te u sklopu obavljanja poslova i aktivnosti iz svoje nadležnosti, Federalni zavod za zapošljavanje je uočio nedostatak radne snage na tržištu rada u Federaciji BiH, a posebno u tekstilnoj i drvnoj industriji, kao i u ugostiteljstvu. Osim toga, postoji pojačana potražnja i za komercijalistima, trgovcima, variocima, CNC operaterima i vozačima – pojašnjavaju iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Dodaju da kada je riječ o visokoj stručnoj spremi traženi su i IT stručnjaci, programeri, web dizajneri, inženjeri strojarstva, inžinjeri elektrotehnike te farmaceuti.

Prema podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, najveći broj nezaposlenih je u Tuzlanskoj županiji 74.439, zatim u Sarajevskoj županiji 58.937 i Zeničko-dobojskoj županiji 54.378.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik