Lokalna samouprava nadležna za određivanje poreza na imovinu

Bez autora
Jan 19 2020

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije ocenilo je danas da je potpuno neosnovana tvrdnja, izneta u saopštenju Udruženja novinara Srbije, da je na osnovu mišljenja tog ministarstva, višestruko uvećana osnovica za porez na imovinu za srednja, mala i mikro pravna lica.Ministarstvo je podsetilo na to da je Zakon o porezu na imovinu, u delu koji uređuje pitanje osnovice poreza na imovinu pravnih lica, poslednji put izmenjen 2013. godine, sa primenom od 2014. godine. Po tom zakonu, porez na imovinu određuje lokalna poreska administracija, a ne Poreska uprava, niti Ministarstvo finansija. Ovo ministarstvo nema nadležnost u primeni odredbe koju u svom saopštenju navodi UNS.

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije ocenilo je danas da je potpuno neosnovana tvrdnja, izneta u saopštenju Udruženja novinara Srbije(UNS), da je na osnovu mišljenja tog ministarstva, višestruko uvećana osnovica za porez na imovinu za srednja, mala i mikro pravna lica.

Ministarstvo je podsetilo na to da je Zakon o porezu na imovinu, u delu koji uređuje pitanje osnovice poreza na imovinu pravnih lica, poslednji put izmenjen 2013. godine, sa primenom od 2014. godine.

Po tom zakonu, porez na imovinu određuje lokalna poreska administracija, a ne Poreska uprava, niti Ministarstvo finansija. Ovo ministarstvo nema nadležnost u primeni odredbe koju u svom saopštenju navodi UNS.

Nadležnost resornog ministarstva jeste da, na zahtev stranaka, dostavlja stručna mišljenja o primeni određenih zakonskih propisa, što je ono u pomenutom slučaju i uradilo.

Po tom pitanju, Ministarstvo se više puta izjašnjavalo dopisima strankama koje su to inicirale, a prvi put 2017. godine, pri čemu su navedena mišljenja objavljena i dostupna na sajtu resornog ministarstva.

U stručnim mišljenjima se, dakle, govori o tome na koji način bi trebalo da se primenjuju zakonske odredbe, a o konkretnoj primeni odredbe odlučuje lokalna samouprava, odnosno lokalna poreska administracija.

Dakle, potpuno je neosnovana tvrdnja da je bilo kojim mišljenjem Ministarstva finansija višestruko uvećana osnovica za porez na imovinu za srednja, mala i mikro pravna lica, s obzirom na to da su sva mišljenja Ministarstva u potpunosti usaglašena sa propisima koji su doneti 2013. godine, a primenjuju se od 2014. godine.

Po tim propisima, osnovica poreza na imovinu predstavlja vrednost iskazanu u poslovnim knjigama za pravna lica koja vrednost nepokretnosti u poslovnim knjigama iskazuju po fer vrednosti u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima (MRS), odnosno međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja (MSFI).

Za ostala pravna lica, koja ne koriste navedene računovodstvene standarde, odnosno standarde finansijskog izveštavanja, osnovica poreza na imovinu utvrđuje se primenom prosečnih cena odgovarajućih nepokretnosti prema odlukama koje donose jedinice lokalnih samouprava.

To se u praksi odnosi na sva srednja, mala i mikro pravna lica, odnosno na sva pravna lica koja u skladu sa računovodstvenim propisima primenjuju MSFI za mala i srednja preduzeća, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik