Ove godine deset mera podsticaja za početak biznisa

Bez autora
Jan 19 2020

Svima sa preduzetničkom idejom ove godine je na raspolaganju više od deset mera državnih podsticaja za početak posla. Neke olakšice u prethodnom periodu bile su pilot-projekti koji su dali dobar rezultat.Premijerka je na skupu "Startuj legalno 2020" poručila da su inovacije i zapošljavanje mladih prioritet. Uz olakšicu kojom su godinu dana početnici u biznisu bili oslobođeni plaćanja doprinosa i dela poreza otvoreno je 780 firmi, u kojima se zaposlilo 850 radnika. Posebno me raduje kada vidite gde su otvorena ta radna mesta – najviše u Brusu, pa Loznica, pa Medveđa, pa Krupanj, pa Trstenik. Tačno tamo gde nam treba, kaže Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

Svima sa preduzetničkom idejom ove godine je na raspolaganju više od deset mera državnih podsticaja za početak posla. Neke olakšice u prethodnom periodu bile su pilot-projekti koji su dali dobar rezultat. Premijerka je na skupu "Startuj legalno 2020" poručila da su inovacije i zapošljavanje mladih prioritet.

Uz olakšicu kojom su godinu dana početnici u biznisu bili oslobođeni plaćanja doprinosa i dela poreza otvoreno je 780 firmi, u kojima se zaposlilo 850 radnika.

"Posebno me raduje kada vidite gde su otvorena ta radna mesta – najviše u Brusu, pa Loznica, pa Medveđa, pa Krupanj, pa Trstenik. Tačno tamo gde nam treba", kaže Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

Olakšica je sada produžena na tri godine, s tim što se procenat rasterećenja od poreza i doprinosa postepeno smanjuje. Oni koji paušalno plaćaju porez od ove godine imaju potpunu izvesnost koliko je njihovo zaduženje. Nema više ni papira, rešenja otvaraju na sajtu Poreske uprave.

"Danas imamo dva puta više otvorenih nego zatvorenih firmi godišnje. Bolji poslovni ambijent i podsticajne mere", ističe Stanka Pejanović iz UO Naleda.

Za pet godina broj firmi i preduzetničkih radnji kod nas povećan je za 53.000. Ako se merimo sa zemljama Evropske unije, bili bismo na sedamnaestom mestu.

"Nemačka podržava Srbiju u reformama javne uprave koje omogućavaju pristupanje EU i, što je još važnije, poboljšavaju život građana. Preduzetnički duh raste kada država vidi sebe kao partnera preduzetnika. 'Startuj legalno' je za to dobar primer", naglašava Tomas Šib, ambasador Nemačke.

Ovo je i godina takmičenje gradova i opština – Šampioni preduzetništva 2020. Biće nagrađeni oni koji, koristeći državne olakšice, otvore najviše preduzetničkih firmi. Uspeh će zavisiti i od toga koliko sami ulažu. Požarevac je već spreman.

"Reći ću vam samo jedan primer, da se novčana sredstva za nova radna mesta kreću od 1.250 evra po radnom mestu do 3.750 evra", navodi Bane Spasojević, gradonačelnik Požarevca.

Premijerka podseća da smo zemlja koja je u poslednje tri godine čak dva puta proglašena za lidera u privlačenju stranih investicija.

"Hajde sada da pokažemo da možemo da budemo i svetski lider u preduzetništvu", poručuje Brnabićeva.

Dodatni izazov je prevođenje iz sive u legalnu zonu poslovanja. Procenjuje se da oko 66.000 firmi i dalje posluje na crno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik