Država subvencijom Fincima „pokrila” kupovinu hale u Smederevu

Bez autora
Jan 19 2020

Kompanija PKC koja je od grada Smedereva prošle godine kupila halu u slobodnoj zoni, u kojoj je pet godina bila zakupac, uveliko radi na proširenju kapaciteta. Na novih jedanaest hiljada kvadrata proizvodnog prostora koje namerava da izgradi uposliće još 1.200 radnika, a ukupna investicija iznosiće 20 miliona evra.

To su najavili najviši predstavnici finske kompanije koja sada posluje u sistemu indijskog „Savardana Moderson”, Ivo Volkov, potpredsednik PKC grupe za Evropu i Južnu Ameriku i Tudor Kerc, generalni direktor u Srbiji, prilikom primanja ključa hale od grada.

Podsetimo, PKC je od Smedereva za oko 6,3 miliona evra kupio parcelu od 5,75 ari na kojoj su proizvodna hala od 19.000 metara kvadratnih, poslovna zgrada od 290 kvadrata, zgrada carinskog terminala slobodne zone od 114 kvadrata i portirnica. Reč je o objektima koje je grad iz kredita izgradio namenski za ovu kompaniju, uključujući i pristupne saobraćajnice i kompletnu infrastrukturu.

I taman kada se mislilo da Finci ulažu 20 miliona evra u kupovinu hale i njeno proširenje, ispostavilo se da će država Srbija pokriti trećinu te investicije, što je, kako saznajemo, predviđeno ugovorom između Ministarstva privrede i te kompanije od 18. decembra. Subvencija iznosi 6,4 miliona evra, što je 32 odsto cele investicije, i biće isplaćena u pet tranši u naredne četiri godine. To praktično znači da je država PKC-u poklonila proizvodnu halu u Smederevu sa zemljištem i pratećim objektima, jer se iznos subvencije gotovo „gađa” sa kupoprodajnom cenom.

Vlada Srbije je finskoj kompaniji već dala 7,5 miliona evra subvencija, odnosno pet hiljada evra po radnom mestu za 1.500 ljudi. Kako je „Politici” ranije potvrđeno u Razvojnoj agenciji Srbije preko koje je PKC aplicirao za pomoć po osnovu Uredbe o određivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privlačenja direktnih ulaganja, država će delom finansirati gradnju nove hale i opremanje, a na pitanje da li će ponovo subvencionisati i 1.200 novih radnih mesta i pod kojim uslovima, uputili su nas na Ministarstvo privrede.

Oni međutim nisu odgovorili na zahtev „Politike” da nam dostave ugovor o subevncionisanju sa PKC-om , a nisu odgovorili ni na pitanje da li će država posebno subvencionisati i zapošljavanje novih radnika u budućem proširenom pogonu. Kompanija PKC se inače obavezala da do kraja 2023. godine zaposli najmanje 1.200 novih radnika čija će osnovna zarada biti najmanje 20 odsto veća od minimalca, saznaje „Politika”.

Subvencija za zapošljavanje koja je PKC-u uplaćena od 2014. do 2016. godine, kao i najnoviji podsticaji za proširenje hale, nisu jedina državna pomoć data ovoj kompaniji. Na osnovu memoranduma o razumevanju koji je sa Fincima u oktobru 2013. potpisao tada vicepremijer Aleksandar Vučić, PKC je od države dobio i carinske povlastice za uvoz i izvoz materijala, gotovih proizvoda i mašina. Tim dokumentom bilo je predviđeno da ako u osnovna sredstva ulože više od devet miliona evra i uposle 100 radnika više od planiranog, deset godina budu oslobođeni i plaćanja poreza na dobit. Da li su oslobođeni i ove obaveze, nije poznato jer su do danas oprečni podaci oko broja radnika koje trenutno upošljavaju u smederevskom pogonu za auto-kablove.

Ministarstvo privrede saopštilo je krajem prošle godine da ta kompanija zapošljava 1.509 radnika, a gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović, više puta je u poslednje vreme za naš list izjavljivala da tamo trenutno radi 2/700 radnika. Završetak radova na proširenju hale očekuje se u ovoj godini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik