Zašto "Supernova" i "Junajted medija" nisu nastavili saradnju?

Bez autora
Jan 20 2020

Korisnici kablovskog operatera "Supernova" od juče ne mogu da gledaju televizijske kanale "Junajted medije", poput "Sport kluba", N1, "Granda", "Sinemanije", "Pikabua"... Razlog je nepostizanje dogovora o produženju ugovora između "Supernove" i "Junajted medije".Iako je rukovodstvo najmlađeg operatera u Srbiji učinilo sve da se saradnja nastavi, kopmanija u vasništvu "Junajted grupe" kojoj predsedava Dragan Šolak učinila je sve kako do potpisivanja ugovora ne bi došlo. Kako se saznaje, novi ugovor koji je "Supernovoj" ponuđen drastično se razlikuje od prethodnog koji je "Radijus vektor" imao sa "Junajted medijom".

Korisnici kablovskog operatera "Supernova" od juče ne mogu da gledaju televizijske kanale "Junajted medije", poput "Sport kluba", N1, "Granda", "Sinemanije", "Pikabua"... Razlog je nepostizanje dogovora o produženju ugovora između "Supernove" i "Junajted medije".

Iako je rukovodstvo najmlađeg operatera u Srbiji učinilo sve da se saradnja nastavi, kopmanija u vasništvu "Junajted grupe" kojoj predsedava Dragan Šolak učinila je sve kako do potpisivanja ugovora ne bi došlo.

Kako "Novosti" saznaju, novi ugovor koji je "Supernovoj" ponuđen drastično se razlikuje od prethodnog koji je "Radijus vektor" (koji je sad deo "Supernova" brenda) imao sa "Junajted medijom".

Zahtevana je daleko skuplja mesečna nadoknada od postojeće, uslovljavano je širenje mreže, a u čak pet slučajeva insistiralo se na mogućnosti plaćanja penala u iznosu od 18,5 miliona evra!

Uporednim uvidom u stari ugovor, koji je važio do 31. decembra 2019. godine i novi, koji nije potpisan, vidi se da je "Junajted medija" tražila čak 50 odsto veću mesečnu naknadu. Tražili su samo od "Radijus vektora" 164.069 evra, dok su u prethodnom periodu od "Radijusa" naplaćivali u prvoj godini 95.000 evra, u drugoj 105.000 evra, da bi u poslednjoj godini dobijali 115.000 evra.

Za sve članice "Supernova grupe" tražili su fantastičnih 518.000 evra. "Junajted" je zahtevao i da se u slučaju da se broj korisnika poveća za pet odsto da se pregovara o novim uslovima, a ako ne bi bilo dogovora kompanija koju vodi Dragan Šolak bi mogla da raskine ugovor I naplati unapred trogodišnju pretplatu, čime bi penali mogli da dođu do neverovatne vrednosti od 18,5 miliona evra.

"Supernova" je, dalje, tražila da distribuira kanale na celoj teritoriji Srbije, ali je "Junajted" insistirao da se isporuka TV signala vrši samo na teritoriji koju su pokrivali kablovski operateri pre nego što ih je pre godinu dana kupio "Telekom Srbija" i uključio ih u sastav "Supernove".

Na spisku "zabranjenih gradova" nalaze se i veliki gradovi poput Novog Sada, Kragujevca i Zrenjanina. Ukoliko bi "Supernova" prekršila ovakav dogovor, morala bi da raskine ugovor i u tom slučaju plati paprene kanale od 18,5 miliona evra! Ovakva vrsta ugovora predstavlja i zakonsko krivično delo.

U članu 229 Krivični zakonik propisuje da ko u subjektu privrdnog poslovanja zaključi restriktivni sporazum koji nije izuzet od zabrane u smislu zakona kojim se uređuje zaštita konkurencije, a kojim se određuju cene, ograničava proizvodnja ili prodaja, odnosno vrši podela tržišta, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina i novčanom kaznom.

Tih 20 miliona ponovo se pominje i kada je u pitanju kvalitet isporučenog signala. U starom ugovoru obaveza je bila da u slučaju da je tehnički kvalitet kanala ispod standarda Ju-Em je imala pravo da raskine ugovor, posle prigovora i isteka 11 dana, ako se problemi ne bi rešili. I to sve bez bilo kakve naknade.

U novom ugovoru se insistiralo da se eventualni problemi reše u roku od tri dana i Ju-Em bi prestala sa isporukom TV signala. Tu nije kraj strogim zahtevima "Junanjteda", jer su ponovo u ugovor stavili penale do 18,5 miliona evra, ako se u roku od 15 dana ne otklone tehničke smetnje.

Da su se "Junajtedu" osladili penali od 18,5 miliona evra govori i stavka ugovora u kojoj bi bili povučeni ako dođe do raskida ugovora. "Radijus" je mogao da ga raskine i plati samo dospele obaveze, a "Supernovoj" je traženo da osim regularnih obaveza, plati i pomenuti višemilionski iznos.

Konačno u stavki tehničke revizije kablovskog sistema, stavka o naplati 18,5 miliona evra je ponovljena. U novom ugovor Ju-Em je htela da ima pravo da u svakom trenutku uz prethodno obaveštenje dato 48 sati ranije sprovede tehničku reviziju, provere i testiranja. Ako bi se takav zahtev odbio "Supernova" bi morala da plati 18,5 miliona evra. U starom ugovoru stavka tehničke revizije nije ni postojala, već je samo konstatovano da "Junajted" ima posmatrače ako je signal loš.

Očigledno je da se nije pregovaralo da bi se postigao dogovor, nego je sve vodilo da do njega ne dođe. Koji su razlozi "Junajted medije" da to uradi može samo da se pretpostavlja. Iz kompanije su zvanično saopštili da sa žaljenjem obaveštavaju građane da i pored njihove želje da se programi "Junajted medije" i dalje nalaze u ponudi "Supernove", nisu uspeli da postignu dogovor sa "Telekomom",

- Nadamo se da i dalje postoji mogućnost da se pronađe rešenje, zbog interesa korisnika i da se nastavi višegodišnja saradnja koja je postojala sa operaterima "Radijus vektor" i "Kopernikus", koji su u međuvremenu postali mreža "Supernova" - dodaje se u saopštenju Ju-Em.

Nije teško pretpostaviti da "Junajted medija" nije želela da nastavi saradnju sa konkurentskom firmom. Naime, "Supernova" je firma u vlasništvu "Telekoma Srbija" koji je kupovinom "Radijus vektora" i velikog broja manjih operatera značajno ugrozio dugogodišnjeg dominantnog distributera SBB, koji je upravo u vlasništvu "Junajted grupe".

Kako bilo, jedno je sigurno, da nekadašnji korisnici "Radijus vektora" neće imati deo kanala iz portfolija "Junajted grupe".

Iz "Supernove" je saopšteno da je "Junajted medija" dostavila nepovoljniju ponudu u odnosu na to što su imali kablovski operatori u prethodnom periodu:

- Ponuda je dostavljena sa izuzetno visokom cenom, koja pritom ne obuhvata dozvolu za emitovanje svih njihovih kanala, uključujući "Novu S" i "Novu Sport". I pored toga, bili smo spremni da zarad interesa naših korisnika, prihvatimo ovakve uslove, ali nažalost, ni to nije bilo dovoljno. "Junajted medija" je otišla korak dalje, i u pregovorima tražila da se teritorijalno i po broju korisnika ograničimo, odnosno, da se više ne širimo i ne razvijamo ukoliko želimo saradnju s njima. Takođe, velika prepreka u pregovorima je bilo nedavanje "Nove Sport", a bez minimalne garancije da će ključni sportski događaji ostati na "Sport klub" kanalima.

Neće ni sa "Telekomom"

"Supernova" tvrdi da je tokom pregovora, u više navrata pokušala da pronađe kompromisno rešenje:

- Razgovaralo se i o tome da njihovi kanali budu u ponudi mts TV, za šta smo tražili pisanu ponudu, ali je nismo dobili. Nažalost, umesto daljih pregovora o nastavku saradnje, iako smo prihvatili osnovne elemente ugovora, cenu i dužinu trajanja ugovora, "Junajted medija" je neočekivano onemogućila praćenje svojih kanala velikom broju gledalaca "Supernove".

SBB ima polovinu tržišta

Prema poslednjem izveštaju RATEL-a SBB ima 48,8 odsto tržišta, a "Telekom Srbija" 41,5 procenata. Od toga sam "Telekom" 26,2, a kablovski operateri u vlasništvu državne kompanije 15,3. Ostali deo, manji od deset odsto, dele mali operateri.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik