Novi zaplet u predstečaju Tehnike, poništeno prvostupanjsko sudsko rješenje o dugovima

Bez autora
Jan 21 2020

Visoki trgovački sud prihvatio je žalbe Hrvatske banke za obnovu i razvitak i Zagrebačke banke na rješenje prvostupanjskog suda o njihovim potraživanjima od zagrebačke Tehnike koja se od studenoga 2018. nalazi u predstečaju.

- Ukida se rješenje Trgovačkog suda u Zagrebu od 12.lipnja 2019. o utvrđenim i osporenim tražbinama Tehnike d.d. te se predmet vraća prvostupanjskom sudu na ponovni postupak – odlučilo je vijeće Visokog trgovačkog suda predvođeno sutkinjom Mirtom Matić.

Vijeće VTS-a prihvatilo je i žalbe Tehnike na prvostupanjsko rješenje o potraživanjima virovitičke šećerane te tvrtki Feal i Begamont tako da će zagrebački Trgovački sud morati ponovno utvrđivati i njihove tražbine.

Ukupna vrijednost osporenih stavki u prvostupanjskom rješenju o tražbinama prema Tehnici iznosi, prema presudi VTS-a, 18 milijuna i 126 tisuća kuna. Uoči otvaranja predstečaja Tehnika je objavila izvješće prema kojem joj dug doseže 576 milijuna kuna, dok je vrijednost svoje imovine procjenjivala na oko 805 milijuna kuna.

U predstečajnoj nagodbi Tehnike prvostupanjski sud priznao je ukupno 560 potraživanja prema Tehnici, a osporio daljnjih 208 tražbina. Budući je VTS uvažio dio žalbi ukupna će vrijednost duga biti poznata nakon pravomoćnog rješenja.

Među najvećim vjerovnicima Tehnike kojima su priznata potraživanja u prvom stupnju su i tvrtke povezane s njom, poput Tehnike Vrbani, kojoj je priznata tražbina od 18,2 milijuna te Tehnike Zvonimir s potraživanjem od 23 milijuna kuna.

Zagrebačka banka žalila se na odluku prvostupanjskog suda da se ospori njezino potraživanje prema Tehnici u visini od tri milijuna i 417 tisuća kuna jer, prema sudskom obrazloženju, ne postoji pripadajuća ovršna isprava. Visoki trgovački sud zatražio je od prvostupanjskog suda da preispita tu odluku.

Prvostupanjski sud priznao je pak Zabi potraživanje od osam milijuna i 881 tisuće kuna prema Tehnici, no banka i u tom dijelu traži izmjenu rješenja suda jer smatra da joj je trebao biti priznat veći iznos. I taj je navod Zabe potvrdio VTS.

Kad je u pitanju žalba HBOR-a, zanimljivo je da ona praktički ide u prilog Tehnici. Naime, VTS je utvrdio da je u prvostupanjskom rješenju potraživanje HBOR-a pogreškom uvećano za čak 660 tisuća kuna te bi trebalo iznositi svega 73 tisuće kuna.

I u slučaju potraživanja Feala, virovitičke šećerane i Begamonta, utvrdio je VTS, prvostupanjski sud trebao bi utvrditi manje iznose tražbine od onih koje je utvrdio u pobijanom rješenju. Prema nalozima VTS-a, najviše bi trebalo umanjiti tražbinu Feala, za 12 milijuna i 768 tisuća kuna.

Iz odluke VTS-a nije razvidno u kojem bi roku Trgovački sud u Zagrebu trebao donijeti novo rješenje o tražbinama u predstečaju Tehnike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik