Novih 19 projekata za prijenos znanja u gospodarstvo

Bez autora
Jun 16 2013

Devetnaest novih projekta koje su u okviru druge faze "Fonda za ulaganje u znanost i inovacije“ potpisala visoka učilišta i javne znanstvene organizacije u ukupnom iznosu većem od 11 milijuna eura, predstavljeno je danas u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. To je put većeg ulaganja u znanost kojim se podiže konkurentnost hrvatskih tvrtki i prenosi znanje u hrvatsko gospodarstvo. Hrvatska do 2020. se kani podići razinu ulaganja u znanost i istraživanja do 1,4 posto BDP-a. Direktor projekta tehničke pomoći EU Nicolas Manolopoulos čestitao ja nositeljima projekata i pozvao na još veće i uspješnije korištenje EU fondova. Od 11,4 milijuna eura programa "Znanošću do konkurentnijeg gospodarstva" 7,6 milijuna su sredstva EU, a ostalo su sredstva hrvatske vlade.

Novih 19 projekata za prijenos znanja u gospodarstvoDevetnaest novih projekta koje su u okviru druge faze "Fonda za ulaganje u znanost i inovacije“ potpisala visoka učilišta i javne znanstvene organizacije u ukupnom iznosu većem od 11 milijuna eura, predstavljeno je danas u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Branko Grčić kazali su da je to put većeg ulaganja u znanost kojim se podiže konkurentnost hrvatskih tvrtki i prenosi znanje u hrvatsko gospodarstvo.

Najavili su kako Hrvatska do 2020. kani podići razinu ulaganja u znanost i istraživanja do 1,4 posto BDP-a.

Direktor projekta tehničke pomoći EU Nicolas Manolopoulos čestitao ja nositeljima projekata i pozvao na još veće i uspješnije korištenje EU fondova.

Od 11,4 milijuna eura programa "Znanošću do konkurentnijeg gospodarstva" 7,6 milijuna su sredstva EU, a ostalo su sredstva hrvatske vlade.

Ovo je poziv na buđenje svima koji žele biti konkurentni u okviru EU gospodarstva, kazao je ministar Jovanović i zaključio kako Hrvatska može biti konkurentna članica. Pohvalio se kako je MZOS do sada ostvarilo 17 posto iskoristivosti fondova, što je najbolje u Hrvatskoj, ali da je to manje od 21 posto europskog prosjeka.

Naviše projekata dobili su Fakultet strojarstva i brodogradnje iz Zagreba, pet, i Fakultet elektrotehnike i računarstva iz Zagreba, četiri, a među dobitnicima su Šumarski, Agronomski i Veterinarski fakultet u Zagrebu, sveučilišta u Splitu, Rijeci i Zagrebu, Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu, Veleučilište Marko Marulić u Kninu, te Institut Ruđer Bošković i Državni hidrometeorološki zavod iz Zagreba.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik