Rok za dostavljanje poslovnih planova preduzeća 25. januar

Bez autora
Jan 15 2014

Ministarstvo privrede Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da poslovodstva većine javnih preduzeća i državnih preduzeća u restrukturiranju nisu dostavila na saglasnost predloge poslovnih planova za tekuću godinu, iako su bila obavezna da to učine do 31. decembra 2013. godine.Ministar privrede Saša Radulović uputio je danas tim povodom poslovodstvima javnih i državnih preduzeća dopis u kojem je precizirano šta treba da sadrže i kako treba da izgledaju poslovni planovi.

Rok za dostavljanje poslovnih planova preduzeća 25. januarMinistarstvo privrede Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da poslovodstva većine javnih preduzeća i državnih preduzeća u restrukturiranju nisu dostavila na saglasnost predloge poslovnih planova za tekuću godinu, iako su bila obavezna da to učine do 31. decembra 2013. godine.

Ministar privrede Saša Radulović uputio je danas tim povodom poslovodstvima javnih i državnih preduzeća dopis u kojem je precizirano šta treba da sadrže i kako treba da izgledaju poslovni planovi.

Radulović je u dopisu istakao da javna i državna preduzeća treba da resornom ministarstvu hitno dostave kompletno obrađene poslovne planove, a najkasnije do 25. januara tekuće godine.

Ukoliko dostavljeni poslovni plan za 2014. godinu ne bude sadržao neki od elemenata neće dobiti saglasnost Ministarstva privrede, upozorio je ministar.

Poslovni planovi javnih i državnih preduzeća za 2014. godinu, kako je podsetio, moraju da budu usklađeni sa aktuelnom važećom zakonskom regulativom, posebno sa važećim međunarodnim računovodstvenim standardima koji su na snazi i primenjuju se od 1. januara 2013. godine.

On je posebno ukazao na to da je, pri pravljenju finansijskih izveštaja za 2013. i finansijskih planova za 2014. godinu, procene vrednosti imovine i obaveza po nabavnoj ceni koštanja moguće primeniti samo u slučaju ako su tako utvrđene vrednosti više od procenjene fer tržišne vrednosti.

Radulović je podsetio na to da se prema osnovnim načelima međunarodnih računovodstvenih standarda, ukoliko je nabavna cena umanjena za amortizaciju manja od fer tržišne vrednosti, ovaj metod procene ne može primeniti jer proizvodi neupotrebljive bilanse.

Osnovno načelo finansijskog izveštavanja, kako je naveo, jeste da finansijski izveštaji moraju verno da prikazuju finansijsko stanje svakog privrednog društva.

Ovakav obračun imovine (nabavna cena umanjena za amortizaciju) pokazao se kao praksa u Srbiji, budući da su preduzeća tako knjižila niže vrednosti u finansijskim izveštajima od realne i fer tržišne vrednosti.

Na taj način najviše su oštećeni budžeti lokalnih samouprava, s obzirom na to da se porez na imovinu u Srbiji plaćao na knjigovodstvenu vrednost, a neretko je ovakav obračun imovine pogodovao i brojnim nepravilnostima u privatizacijama.

U dopisu se, takođe, navodi da je poslovnim planom preduzeća, između ostalog, potrebno predvideti mere za unapređenje korporativnog upravljanja u javnim i državnim preduzećima.

Poslovodstvu je posebno skrenuta pažnja na neposrednu odgovornost u planiranju maksimalne štednje svih režijskih rashoda koji nisu u funkciji izvršavanja planova osnovne delatnosti.

U planu za 2014. godinu ova preduzeća treba da potpuno izostave rashode za razna sponzorstva, donacije, pomoći i slične namene, pri čemu je potrebno maksimalno smanjiti troškove za reprezentaciju, reklame i marketing, kao i ne planirati 13. platu u 2014. godini.

Javna i državna preduzeća treba da dostave Ministarstvu privrede i podatak o tome da li je u 2013. godini isplaćena 13. plata, kao i njen tačan iznos ukoliko je to učinjeno.

Pomenuta preduzeća istovremeno moraju da dostave i primerak kolektivnog ugovora, spisak aktivnih sindikata u tom preduzeću, broj članova svakog od njih, kao i troškove svakog od sindikata koji su u prošloj godini išli na teret preduzeća, objašnjava se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik