Elektronska naplata poreza

Bez autora
Jan 19 2014

Objedinjena naplata poreza i doprinosa preko jednog elektronskog obrasca i jednog računa, umesto stotinu starih počela je ovog meseca. Po novom sistemu, isplata zarada moguća je tek posle uplate poreza i doprinosa, a podaci o tome preko Centralnog registra socijalnog osiguranja, biće dostupni nadležnim fondovima ali i zaposlenima.Jedna poreska filijala mesečno obradi hrpu papira, samo zbog naplate doprinosa i poreza na zarade. To će zbog uhodavanja u novi sistem, raditi još ovog i sledećeg meseca. A onda će elektronski obrazac, za objedinjenu naplatu zameniti 11 starih, a jedan račun 205 različitih.

Elektronska naplata porezaNaplata poreza i doprinosa preko samo jednog elektronskog obrasca i jednog računa, umesto stotinu starih, počela je ovog meseca.

Objedinjena naplata poreza i doprinosa preko jednog elektronskog obrasca i jednog računa, umesto stotinu starih počela je ovog meseca. Po novom sistemu, isplata zarada moguća je tek posle uplate poreza i doprinosa, a podaci o tome preko Centralnog registra socijalnog osiguranja, biće dostupni nadležnim fondovima ali i zaposlenima.

Jedna poreska filijala mesečno obradi hrpu papira, samo zbog naplate doprinosa i poreza na zarade. To će zbog uhodavanja u novi sistem, raditi još ovog i sledećeg meseca. A onda će elektronski obrazac, za objedinjenu naplatu zameniti 11 starih, a jedan račun 205 različitih.

Saša Dulić, pomoćnik direktora Poreske uprave kaže da ukoliko se prijava za objedinjenu naplatu ne popuni kako treba ona ne može da bude primljena, jer na sistemu poreske uprave postoji određen broj validacija koji proverava tu prijavu, svaku neispravnu prijavu vrati.

"A ako ne podnesete prijave, ne možete da isplatite zarade", kaže Dulić.

Za novi način naplate neophodan je sertifikovani elektronski potpis, koga je za sada uzelo preko 30 hiljada vlasnika. Za poreznike je i dalje nepoznanica da li je to dovoljno ako se zna da imamo više od 300.000 firmi. Činjenica je da mnoge knjigovodstvene agencije taj posao rade za više preduzeća.

"Radimo obračun za 65 firm, uglavnom su to velike strane internacionalne kompanije, prilično se dobro snalazimo uz pomoć Poreske uprave", kaže Ajdana Čapkunović iz Agencije za obračun i knjigovodstvo.

Zbog grešaka koje bi zaposlene mogle da koštaju plate, na prezentaciji novog sistema koji je organizovala Privredna komora Beograda, veliko interesovanje onih čiji je to posao, priznaju da za dva meseca probnog perioda, ima razloga.

Jasna Smiljanić, direktorka računovodstva u "Telekomu" kaže da je uvek dobro kad se uvodi nešto novo, posebno sa tehničkog aspekta.

"Naš narod voli da čeka uvek zadnji čas, da nešto uradi ali mi smo tu sa našim softverom da pomognemo da se taj period bez poteškoća prevaziđe", kaže Marko Elazar iz "Energoprojekt - Energodata".

Samo oni koji paušalno plaćaju porez, nemaju obavezu da isplatu zarada prilagode novom sistemu, ostali će to morati do 1. marta.

Za sada na dobrovoljnoj osnovi već 40 odsto privrednika PDV plaća elektronski, od 1. juna to će im biti obaveza, kao i za plaćanje akciza i poreza na dobit. Za ostale poreze i dalje važe papirni obrasci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik