EBRD: Rast BDP-a u 2014. godini 1,3 odsto

Bez autora
Jan 21 2014

Evropska banka za obnovu i razvoj ocenila je da će Srbija će u 2014. godini imati rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,3 odsto, što bi bila najniža stopa rasta u jugoistočnoj Evropi. Kako se navodi u izveštaju Regionalni ekonomski izgledi, prognozirana stopa rasta BDP-a Srbije niža je za 0,4 odsto nego u oktobarskom izveštaju EBRD.Izvoz će i u 2014. biti glavni pokretač ekonomskog rasta Srbije, ali će potrošnja ostati niska, uglavnom zbog niske kreditne aktvnosti i očekivane fiskalne štednje. Kao rezultat toga rast će biti 1,3 odsto, što je nešto slabije nego u 2013. godini, navela je EBRD.

EBRD: Rast BDP-a u 2014. godini 1,3 odstoSrbija će u 2014. godini imati rast bruto domaćeg proizvoda od 1,3 odsto, što bi bila najniža stopa rasta u jugoistočnoj Evropi, ocenila Evropska banka za obnovu i razvoj.

Evropska banka za obnovu i razvoj ocenila je da će Srbija će u 2014. godini imati rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,3 odsto, što bi bila najniža stopa rasta u jugoistočnoj Evropi.

Kako se navodi u izveštaju Regionalni ekonomski izgledi, prognozirana stopa rasta BDP-a Srbije niža je za 0,4 odsto nego u oktobarskom izveštaju EBRD.

Izvoz će i u 2014. biti glavni pokretač ekonomskog rasta Srbije, ali će potrošnja ostati niska, uglavnom zbog niske kreditne aktvnosti i očekivane fiskalne štednje. Kao rezultat toga rast će biti 1,3 odsto, što je nešto slabije nego u 2013. godini, navela je EBRD.

Prema proceni EBRD, rast BDP Srbije u 2013. godini bio je 2,2 odsto.

Navodi se da će ekonomski opravak u regionu jugoistočne Evrope i u 2014. godini biti skroman pošto će prosečna stopa rasta biti 2,1 odsto, posle rasta od dva odsto u 2013. godini.

Predvodnik po brizini rasta BDP u 2014. godini biće Kosovo sa povećanjem BDP od 3,5 odsto.

Na drugom mestu je Makedonija sa rastom od tri odsto i jedina zemlje u regionu kojoj je u januarskom izveštaju poboljšana prognoza rasta, sledi Rumunija sa rastom BDP od 2,4 odsto, Crna Gora sa dva odsto, Bosna i Hercegovina i Bugarska sa po 1,8 odsto, a ispred Srbije je i Albanija sa rastom BDP od 1,7 odsto.

Pred nekoliko država u regionu su veliki fiskalni izazovi, kao kombinacija slabog rasta i neuspeha obuzdavanja javnih rashoda koja je dovela do rasta nivoa budžetskog deficita i javnog duga, navodi se u izveštaju EBRD.

Rast BDP u regionu u kojem EBRD investira u 2014. godini ta banka prognozira na 2,7 odsto.

EBRD navodi da će oporavak u regionu biti usporen, uprkos unapređenju stanja najrazvijenijih privreda EU i SAD.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik