Konsultacije o strategiji razvoja preduzetništvu

Bez autora
Jan 27 2014

Ministarstvo privrede Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je započelo proces javnih konsultacija o predlozima Nacrta strategije razvoja preduzetništva i konkurentnosti za period 2014–2020. godine i Nacrta akcionog plana za sprovođenje strategije za period 2014–2015. godine.Ovi dokumenti, koje je prethodno razmotrila međuministarska radna grupa, objavljeni su na internet stranici ovog ministarstva, a javne konsultacije biće otvorene do 31. januara ove godine, do kada se mogu dostaviti predlozi i primedbe na e-mail: preduzetnistvo@privreda.gov.rs.

Razvoj preduzetništva i konkurentnosti za period 2014–2020. godineMinistarstvo privrede Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je započelo proces javnih konsultacija o predlozima Nacrta strategije razvoja preduzetništva i konkurentnosti za period 2014–2020. godine i Nacrta akcionog plana za sprovođenje strategije za period 2014–2015. godine.

Ovi dokumenti, koje je prethodno razmotrila međuministarska radna grupa, objavljeni su na internet stranici ovog ministarstva, a javne konsultacije biće otvorene do 31. januara ove godine, do kada se mogu dostaviti predlozi i primedbe na e-mail: preduzetnistvo@privreda.gov.rs.

Ministarstvo privrede, u okviru paketa regulatorne reforme koje je pripremilo, pokrenulo je postupak izrade ovih nacrta, koji će na celovit i dosledan način utvrditi osnovne prioritete u razvoju konkurentnosti, s naglaskom na mala i srednja preduzeća i načine njihovog ostvarivanja u narednim godinama.

Strategija razvoja preduzetništva i konkurentnosti za period od 2014. do 2020. godine treba da zameni Strategiju razvoja konkurentnih i inovativnih malih i srednjih preduzeća za period od 2008. do 2013. godine, kojoj je vremenski period istekao.

Ovaj dokument predstavljaće okvir mera za unapređenje preduzetništva i konkurentnosti u narednom periodu u nekoliko ključnih oblasti, kao što su unapređenje poslovnog okruženja, unapređenje pristupa izvorima finansiranja, unapređenje kvaliteta radne snage, podrška za razvoj inovacija, unapređenje pristupa novim tržištima i jačanje ženskog preduzetništva i preduzetništva mladih.

Deset ključnih mera odnose se na usvajanje izmena i dopuna Zakona o privatizaciji, Zakona o stečaju, smanjenje nameta na rad, izmenu radnog zakonodavstva, reformu sistema izdavanja građevinskih dozvola i uvođenje korporativnog upravljanja u javna preduzeća.

Takođe, neke od mera odnose se i na reformu inspekcijskog nadzora, registraciju of-šor preduzeća, usvajanje izmena i dopuna Zakona o turizmu u cilju smanjenja sive ekonomije, usvajanje zakona o zadrugama i zakona o zanatstvu.

Prilikom pripreme pomenute strategije i pratećeg akcionog plana u potpunosti su uvažene smernice iz dokumenata koja utvrđuju politiku EU u ovoj oblasti, kao i regionalnih i nacionalnih strateških dokumenata koji uređuju oblasti povezane sa konkurentnošću i preduzetništvom.

Posebna pažnja posvećena je uključivanju preporuka sadržanih u Izveštaju Svetske banke o poslovanju u Srbiji, Izveštaju o globalnoj konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma, Sivoj knjizi NALED-a, Beloj knjizi Saveta stranih investitora, kao i analizama Projekta za bolje uslove poslovanja USAID, Privredne komore Srbije i Unije poslodavaca Srbije.

Nacrt Strategije razvoja preduzetništva i konkurentnosti za period 2014-2020. godine, kao i Nacrt pratećeg Akcionog plana za sprovođenje strategije za period 2014-2015. godine mogu se preuzeti sa internet stranice Ministarstva privrede.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik