Zašto dinar slabi?

Bez autora
Feb 06 2014

Višenedeljni pad vrednosti domaće valute još traje iako je Narodna banka Srbije od početka godine intervenisala prodavši 350 miliona evra. Raspisivanje vanrednih izbora nije razlog slabljenja dinara, kažu upućeni i procenjuju da narednih meseci neće biti velikih promena kursa.Čega nema mnogo, cena mu raste - po tom principu se određuje i kurs. Zato je Narodna banka od početka godine prodajom na tržište ubacila 350 miliona evra. Ali to nije zaustavilo rast kursa i za evro je potreban dinar i po više nego početkom januara. Ekonomisti kažu da iza svega stoji loše stanje privrede.

Zašto dinar slabi?Iako je Narodna banka Srbije od početka godine intervenisala prodavši 350 miliona evra, još traje višenedeljni pad vrednosti dinara. Uzrok pada nisu vanredni izbori, kažu upućeni. Ekonomisti tvrde da iza svega stoji loše stanje u privredi, dok NBS krivi turbulencije na svetskom finansijskom tržištu.

Višenedeljni pad vrednosti domaće valute još traje iako je Narodna banka Srbije od početka godine intervenisala prodavši 350 miliona evra. Raspisivanje vanrednih izbora nije razlog slabljenja dinara, kažu upućeni i procenjuju da narednih meseci neće biti velikih promena kursa.

Čega nema mnogo, cena mu raste - po tom principu se određuje i kurs. Zato je Narodna banka od početka godine prodajom na tržište ubacila 350 miliona evra. Ali to nije zaustavilo rast kursa i za evro je potreban dinar i po više nego početkom januara. Ekonomisti kažu da iza svega stoji loše stanje privrede.

"Da dinar ima jake temelje onda psihološki efekti, bilo da je reč o raspisivanju izbora ili nečem drugom, ne bi uslovljavali ovakav kontinuitet depresijacije od početka godine", kaže Saša Đogović sa Instituta za tržišna istraživanja.

Šta je dovelo do slabljenja dinara znaju učesnici na međubankarskom deviznom tržištu, gde se kurs određuje.

Sonja Miladinovski iz banke Sosijete ženeral kaže da je u januaru bila izuzetno visoka tražnja privrednika za devizama.

"To je uobičajeno za početak godine i potrebu privrednika da likvidiraju obaveze ili da se pripreme za ovu godinu", objašnjava Miladinovska.

Drugi razlog je oporavak američke privrede i podizanje tamošnjih kamata zbog čega stranci povlače novac ulažen u dinarske hartije od vrednosti. Zbog toga su oslabile i druge valute u regionu, kažu i u Narodnoj banci.

NBS je saopštio da su slabljenje dinara izazvali domaći uvoznici energenata povećanom tražnjom za devizama, kao i turbulencije na svetskom finansijskom tržištu zbog promene monetarne politike američkih federalnih rezervi.

Upućeni kažu da je nezahvalno prognozirati kako će se dalje kurs kretati, ali očekuju da bude relativno stabilan.

Kakav god da je kurs nije svejedno gde građani kupuju ili prodaju devize. Razlika između donjeg i gornjeg kursa u menjačnicama je oko dinar i po, a u bankama i do šest dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik