Tabaković: Bankarski i finansijski sistem Srbije je stabilan

Bez autora
Feb 18 2014

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da ne očekuje da će u skorije vreme bilo kojoj banci u Srbiji biti oduzeta dozvola za rad, kao što je to bio slučaj sa Univerzal bankom i naglasila da je bankarski i finansijski sistem u Srbiji stabilan. NBS je spremna da poverenje građana u bankarski i finanskijski sistem opravda.Univerzal banka je zapala u problem likvidnosti i nije mogla da izdvoji ni obavezene rezerve, rekla je Tabaković i istakla da je ona zajedno sa izvršnim odborom NBS-a postupila po zakonu, kada je oduzela licencu za rad Univerzal banci jer bi svaki sledeći dan njenog rada naneo još veću štetu državi...

Tabaković: Bankarski i finansijski sistem Srbije je stabilanGuvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da ne očekuje da će u skorije vreme bilo kojoj banci u Srbiji biti oduzeta dozvola za rad, kao što je to bio slučaj sa Univerzal bankom i naglasila da je bankarski i finansijski sistem u Srbiji stabilan.

NBS je spremna da poverenje građana u bankarski i finanskijski sistem opravda, rekla je Tabaković gostujući na TV Pink.

Univerzal banka je zapala u problem likvidnosti i nije mogla da izdvoji ni obavezene rezerve, rekla je Tabaković i istakla da je ona zajedno sa izvršnim odborom NBS-a postupila po zakonu, kada je oduzela licencu za rad Univerzal banci jer bi svaki sledeći dan njenog rada naneo još veću štetu državi.

„Neka javna preduzeća su nasledila držanje depozita u Univerzal banci i sada je to posao onih koji treba da utvrde u narednom periodu da li je neko namerno ulazio u rizik ili nije znao da čita bilanse”, rekla je Tabaković i poručila da će svi depoziti do 50.000 evra biti isplaćeni preko Poštanske štedionice bez ikakvih problema, a sve preko tog iznosa će se isplaćivati iz stečajne mase i stečaj zato mora da bude brz.

Tabaković je ukazala da je Univerzal banka odobravala kredite bez procene da li oni zaista mogu da budu vraćeni i bez dovoljno instrumenata obezbeđenja.Kada je Unvierzal banka ušla u zonu nelikvidnosti NBS je morala da joj oduzme dozvolu za rad jer nisu smele da budu dovedene u pitanje sve ostale banke zbog jedne koja ne izmiruje svoje obaveze.

Ona je poručila da NBS stoji na usluzi tužilaštvu i pravosuđu i da će im dostaviti svu neophodnu dokumentaciju Univerzal banke.

Govoreći o stabilnosti dinara Tabaković je ukazala da nacionalna valuta svoj ugled može da obezbedi jedino poverenjem u bankarski, pravosudni i ekonomski sistem zemlje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik