Produžen projekat za jačanje zaštite potrošača

Bez autora
Feb 19 2014

Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Vlade Republike Srbije saopštilo je da će projekat "Jačanje zaštite potrošača u Srbiji", koji finansira Evropska unija, biti produžen za tri meseca. Ovaj projekat, čiji su najznačajniji rezultati nacrt novog zakona o zaštiti potrošača i Strategija za zaštitu potrošača za period 2013–2018. godine, trebalo je da bude završen 10. februara ove godine.U pripremi pomenutih dokumenata učestvovali su predstavnici resornog ministarstva, evropski i domaći stručnjaci u oblasti zaštite potrošača, kao i udruženja za zaštitu potrošača i drugi relevantni državni organi. Tim koji sprovodi ovaj projekat usmeriće svoje aktivnosti u narednom periodu ka promovisanju najvažnijih zakonskih rešenja u cilju sveobuhvatne zaštite potrošača u Republici.

Produžen projekat za jačanje zaštite potrošačaMinistarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Vlade Republike Srbije saopštilo je da će projekat "Jačanje zaštite potrošača u Srbiji", koji finansira Evropska unija, biti produžen za tri meseca.

Ovaj projekat, čiji su najznačajniji rezultati nacrt novog zakona o zaštiti potrošača i Strategija za zaštitu potrošača za period 2013–2018. godine, trebalo je da bude završen 10. februara ove godine.

U pripremi pomenutih dokumenata učestvovali su predstavnici resornog ministarstva, evropski i domaći stručnjaci u oblasti zaštite potrošača, kao i udruženja za zaštitu potrošača i drugi relevantni državni organi.

Tim koji sprovodi ovaj projekat usmeriće svoje aktivnosti u narednom periodu ka promovisanju najvažnijih zakonskih rešenja u cilju sveobuhvatne zaštite potrošača u Republici.

U prethodne dve i po godine, u okviru ovog projekta realizovane su aktivnosti posvećene unapređenju zaštite prava i interesa potrošača u Srbiji u skladu sa pravnim tekovinama i najboljom praksom EU.

Istovremeno, sprovedene su aktivnosti koje su imale za cilj poboljšanje zakonodavstva u oblasti zaštite potrošača, analize i studije, edukativne aktivnosti usmerene na unapređenje kapaciteta i poboljšanje saradnje između zainteresovanih strana, kao i niz informativnih aktivnosti u svrhu podizanja svesti javnosti o politici zaštite potrošača.

Vođa projektnog tima i glavni stručnjak za pravna pitanja Tijeri Burgoanji izjavio je tim povodom da je nacrt novog zakona o zaštiti potrošača u potpunosti usklađen sa najnovijim razvojem potrošačkog prava na nivou EU.

Burgoanji je istakao da ovaj dokument predviđa nekoliko novina kako bi se efikasnije sprovodila potrošačka prava u praksi.

On je objasnio da je u cilju jačanja institucionog okvira zaštite potrošača u Srbiji, novina i formiranje posebnog sektora za zaštitu potrošača u okviru Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

Takođe, kako je dodao, predviđena je i veća uloga jedinica lokalne samouprave u smislu podrške udruženjima za zaštitu potrošača koja deluju na lokalnom nivou.

Pored toga, Nacrt predviđa i veću ulogu udruženja za zaštitu potrošača u definisanju i sprovođenju potrošačke politike, kao i širi opseg nadzora tržišne inspekcije u uspostavljanju celovitijeg sistema zaštite potrošača i delotvornijeg sprovođenja zakona, zaključio je Burgoanji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik