Počelo istraživanje o statusu porodičnih firmi u Srbiji

Bez autora
Feb 20 2014

Istraživanje o statusu porodičnih firmi u Srbiji pokrenule su kompanije Vip mobajl, Chapter 4 Communications Consulting i Pro Educa centar za edukaciju u Banja Luci, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.Istraživanje je početni deo projekta "Vip porodične firme - stub razvoja ekonomije Srbije", koji ima cilj podizanje svesti javnosti, privrednika i predstavnika vlasti na svim nivoima o značaju porodičnih firmi koje predstavljaju jak oslonac razvoja ekonomije svake zemlje.

Počelo istraživanje o statusu porodičnih firmi u SrbijiIstraživanje o statusu porodičnih firmi u Srbiji pokrenule su kompanije Vip mobajl, Chapter 4 Communications Consulting i Pro Educa centar za edukaciju u Banja Luci, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS). Istraživanje je početni deo projekta "Vip porodične firme - stub razvoja ekonomije Srbije", koji ima cilj podizanje svesti javnosti, privrednika i predstavnika vlasti na svim nivoima o značaju porodičnih firmi koje predstavljaju jak oslonac razvoja ekonomije svake zemlje.

Iz upitnika o poslovanju porodičnih firmi, koji je poslat na više od 1.000 mejl adresa, saznaće se kakav je položaj porodičnih firmi u Srbiji, prepreke sa kojima se suočavaju u svakodnevnom radu, načinima na koje ih prevazilaze i rešavaju, planovima za budućnost. Takođe, saznaće se kakvu strategiju država ima prema ovim firmama i na koje načine bi dodatno mogla da doprinese razvoju porodičnih firmi.

Osim toga, na osnovu rezultata istraživanja biće moguće uporediti status porodičnih firmi u Srbiji sa zemljama regiona, ali i sveta i na osnovu toga ponuditi savete za unapređenje prakse i inicijativa porodičnih firmi.

Kako se navodi u saopštenju PKS, istraživanje sprovedeno u Republici Srpskoj pokazuje da je dve trećine porodičnih firmi osnovao sadašnji vlasnik, svaku četvrtu vodi druga generacija vlasnika, dok je samo jedan odsto porodičnih firmi u Republici Srpskoj preživelo do treće generacije.

Samo u polovini porodičnih firmi je poznat naslednik, a poverenje u spoljne menadžere je na veoma niskom nivou. Sve ovo ukazuje da će se i srpska  privreda uskoro suočiti sa problemom transfera iz prve u drugu generaciju koji će stvoriti dodatne izazove zbog nepostojanja tradicije u rukovođenju firmama, nasleđa socijalističkog sistema, nedovoljno stručnog i menadžerskog kadra.

Zbog toga dodatna vrednost istraživanja o statusu porodičnih firmi u našoj zemlji leži u činjenici da će njihovi vlasnici biti detaljnije upoznati sa svim poteškoćama na koje uskoro mogu naići u procesu razvoja svojih kompanija. Porodične firme čine jedan od ključnih temelja svetske ekonomije. U najrazvijenijim zemljama ostvaruju više od 50 odsto BDP-a, oko 60 odsto zaposlenih radi u porodičnim firmama i otvaraju 75 odsto novih radnih mesta.

Iako je u industrijskim zemljama 70 odsto firmi u rukama porodica, ujedno 70 odsto tih porodičnih firmi ne preživi transfer iz prve u drugu generaciju, dok 95 odsto porodičnih firmi ne nadživi treću generaciju. To je često posledica nedostatka pripreme narednih generacija da savladaju zahteve proširenog poslovanja, prepoznaju sve jake strane svoje firme, a slabosti otklone u najboljoj meri.

Slična situacija se može očekivati i kada su u pitanju porodične firme u Srbiji.

Po definiciji u EU regulativi, porodične firme su kompanije u kojima veći deo prava na odlučivanje ima osnivač ili osoba koja je kupila preduzeće i najbliži članovi porodice. U upravljanje preduzećem uključena je najmanje jedna osoba iz porodice; u slučaju akcionarskog društva osnivač sa članovima porodice ima najmanje 25 odsto prava odlučivanja. Pod pojmom "porodična firma" najčešće se podrazumeva preduzeće u kojem je većina glasova u rukama porodice, uključujući osnivača koji namerava da prenese firmu na svoje potomke, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik