Privatni sektor ulazi u distribuciju i proizvodnju struje?!

Bez autora
Mar 06 2014

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je odlučila izvršiti liberalizaciju energetskog sektora, saopšteno je iz Ministarstva energetike. Ustrojstvo ovog sektora je socijalistički podsjetnik na komunističku Jugoslaviju i njegova je liberalizacija potez koji federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Erdal Trhulj opisuje kao "najvažniju ekonomsku reformu u posljednjih 50 godina". Govoreći na zajedničkoj press konferenciji sa turskim kolegom Tanerom Yildizom u Ankari, Trhulj je kazao da federalna vlada planira eliminirati barijere koje spriječavaju ulazak privatnih kompanija u sektor proizvodnje i distribucije električne energije. Ekonomija u Federaciji BiH još uvijek mnogo zavisi od državnih kompanija. Razdvajanje sektora proizvodnje i distribucije električne energije, što je u rukama državnih kompanija, izvršeno je 2006. godine, a 2009. godine su djelomično otvorena vrata i za ulazak privatnih kompanija.

Privatni sektor ulazi u distribuciju i proizvodnju struje?!Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je odlučila izvršiti liberalizaciju energetskog sektora, saopšteno je iz Ministarstva energetike...

Ustrojstvo ovog sektora je socijalistički podsjetnik na komunističku Jugoslaviju i njegova je liberalizacija potez koji federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Erdal Trhulj opisuje kao "najvažniju ekonomsku reformu u posljednjih 50 godina".

Govoreći na zajedničkoj press konferenciji sa turskim kolegom Tanerom Yildizom u Ankari, Trhulj je kazao da federalna vlada planira eliminirati barijere koje spriječavaju ulazak privatnih kompanija u sektor proizvodnje i distribucije električne energije, javlja Agencija Anadolija.

Ekonomija u Federaciji BiH još uvijek mnogo zavisi od državnih kompanija. Razdvajanje sektora proizvodnje i distribucije električne energije, što je u rukama državnih kompanija, izvršeno je 2006. godine, a 2009. godine su djelomično otvorena vrata i za ulazak privatnih kompanija.

Federalni ministar je izjavio da je rad na zakonskom uređenju ovog pitanja dostiga kritični zamah, ali to neće značiti i privatizaciju javnih preduzeća, "jer su jako velika i trentno veoma važna za našu ekonomiju".

Bosna i Hercegovina je pokušala da stabilizira cijene energije puštanjem privatnih kompanija u energetski sektor, kojim još uvijek dominiraju javna preduzeća.

Najavljeno je pet novih tendera za izgradnje pet hidrocentrala, saopštio je ministar Trhulj.

- Privatne kompanije će izgraditi elektrane koje će proizvoditi 1.300 MW električne energije, a dodatnih 1.000 MW će proizvesti centrale koje izgrade državne kompanije.

Tursko iskustvo u energetskom sektoru za nas je veoma vrijedno i željeli bismo da ga Turska sa nama podijeli - kazao je Erdal Trhulj i pozdravio mogući ulazak turskih energetskih kompanija na tržište BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik