Za izgradnju novog bloka u TE "Kostolac" milijardu dolara

Bez autora
Mar 06 2014

Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da izgradnja novog bloka B3 u Termoelektrani "Kostolac" potvrđuje da se kroz nove investicije može prevazići ekonomska kriza u zemlji. Dačić je prilikom obilaska radova domaćih i kineskih firmi na kotlarnici Termoelektrane "Kostolac B" istakao da je završetak projekta izgradnje novog bloka planiran do 2019. godine, i precizirao da je njegova vrednost veća od milijardu dolara. Predsednik Vlade je naglasio da će taj projekat uticati na razvoj čitave zemlje i povećanje BDP-a, kao i da će izgradnja novog bloka u "Kostolcu" predstavljati veliki uspeh za čitavu Srbiju. Dačić je izrazio zadovoljstvo zbog kvaliteta i odnosa prema radu koji pokazuju kineske kompanije uposlene na projektima u Srbiji, uz napomenu da to može da bude najava i za mnoge druge zajedničke projekte.

Za izgradnju novog bloka u TE “Kostolac” milijardu dolaraPredsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da izgradnja novog bloka B3 u Termoelektrani "Kostolac" potvrđuje da se kroz nove investicije može prevazići ekonomska kriza u zemlji.

Dačić je prilikom obilaska radova domaćih i kineskih firmi na kotlarnici Termoelektrane "Kostolac B" istakao da je završetak projekta izgradnje novog bloka planiran do 2019. godine, i precizirao da je njegova vrednost veća od milijardu dolara.

Predsednik Vlade je naglasio da će taj projekat uticati na razvoj čitave zemlje i povećanje BDP-a, kao i da će izgradnja novog bloka u "Kostolcu" predstavljati veliki uspeh za čitavu Srbiju.

Dačić je izrazio zadovoljstvo zbog kvaliteta i odnosa prema radu koji pokazuju kineske kompanije uposlene na projektima u Srbiji, uz napomenu da to može da bude najava i za mnoge druge zajedničke projekte.

Premijer je podsetio na to da je u novembru prošle godine, na sastanku sa predsednikom Vlade Kine Li Kećijangom u Bukureštu, razgovarao o tri kapitalna projekta: Termoelektrani "Kostolac", mostu Zemun – Borča i izgradnji jednog dela autoputa na Koridoru 11 – od Obrenovca do Ljiga.

On je ukazao na to da je na inicijativu premijera Kine i Mađarske prihvatio i četvrti projekat, a to je rekonstrukcija železničke pruge na Koridoru 10, od Budimpešte do Beograda.

Direktor TE "Kostolac" Dragan Jovanović objasnio je da je blok B2, koji je nedavno revitalizovan i stavljen u funkciju, doprineo povećanju prosečne neto snage sa 245 na 350 megavata, što je efekat koji se može očekivati i nakon radova na bloku B1.

Jovanović je rekao da se na bloku B1 očekuje sličan obim posla i da je rok za njegovo puštanje u rad kraj novembra, i najavio izgradnju bloka B3, čiji će kapacitet takođe biti 350 megavata.

On je rekao da je Privredno društvo TE "Kostolac" u prošloj godini ostvarilo najveću proizvodnju električne energije do sada, veću od 6 milijardi i 400 miliona kilovat-časova, uz finansijsku dobit od približno 4,3 milijarde dinara.

Ambasador Kine u Srbiji Džang Vansje istakao je da njegova zemlja neguje tradicionalno prijateljstvo sa Srbijom, i da pridaje veliku pažnju razvoju međusobne saradnje u svim oblastima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik