Ne postoje zakonske prepreke za poslovanje PayPal servisa

Bez autora
Mar 09 2014

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da su poslednjim izmenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju iz decembra 2012. godine otklonjene sve zakonske prepreke za obavljanje platnog prometa sa inostranstvom preko PayPal servisa.Članom 32. ovog zakona omogućeno je da rezidenti preko tog servisa vrše naplatu iz inostranstva i plaćanje prema inostranstvu u devizama po osnovu prodaje, odnosno kupovine robe i usluga sa nerezidentima. Ovim članom je takođe utvrđeno da se sredstva rezidenata kod PayPal-a ne smatraju depozitom, već se vode na podračunu koji se kod ove institucije otvara za namene elektronske kupoprodaje robe i usluga.

Ne postoje zakonske prepreke za poslovanje PayPal servisaNarodna banka Srbije (NBS) saopštila je da su poslednjim izmenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju iz decembra 2012. godine otklonjene sve zakonske prepreke za obavljanje platnog prometa sa inostranstvom preko PayPal servisa.

Članom 32. ovog zakona omogućeno je da rezidenti preko tog servisa vrše naplatu iz inostranstva i plaćanje prema inostranstvu u devizama po osnovu prodaje, odnosno kupovine robe i usluga sa nerezidentima. Ovim članom je takođe utvrđeno da se sredstva rezidenata kod PayPal-a ne smatraju depozitom, već se vode na podračunu koji se kod ove institucije otvara za namene elektronske kupoprodaje robe i usluga, navodi se u saopštenju NBS.

Saglasno navedenom, NBS naglašava da je PayPal servis oslobođen odgovornosti da proverava učesnike u kupoprodajnim transakcijama koje se obavljaju u Republici Srbiji, imajući u vidu da je na rezidentu – trgovcu odgovornost za eventualnu naplatu u evrima koju bi izvršio od drugog rezidenta. Naime, sami rezidenti su u obavezi da, pri obavljanju ovih transakcija, poštuju propise koji se primenjuju na teritoriji Republike Srbije i da plaćanja i naplate preko PayPal servisa realizuju isključivo s nerezidentima.

Istovremeno, napominje da je Ministarstvo finansija – Poreska uprava nadležno za kontrolu deviznog poslovanja rezidenata, u skladu s propisima koji uređuju ovo poslovanje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik