Podrška izgradnji kogenerativnog postrojenja u Zrenjaninu

Bez autora
Mar 10 2014

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine prof. dr Zorana Mihajlović obišla je danas JKP "Gradska toplana" u Zrenjaninu i posle sastanka sa poslovodstvom izjavila da će podržati inicijativu da se u toplani u Zrenjaninu otvori novo kogenerativno postrojenje za proizvodnju električne energije i toplotne energije iz biomase. Ministar Mihajlović je izjavila da TE-TO "Zrenjanin" trenutno pripada EPS-u i da toplana nije u funkciji. Ministar je istakla da je to razlog zbog čega podržava razgovore između te toplane i EPS-a da TE-TO "Zrenjanin" pripadne Javno komunalnom preduzeću "Gradske toplane". Prema njenim rečima, taj pogon treba da se modernizuje i da bude tehnološki dovoljno efikasan da može da koristi biomasu kako bi se dobijale dovoljne količine toplotne energije.

Podrška izgradnji kogenerativnog postrojenja u ZrenjaninuMinistar energetike, razvoja i zaštite životne sredine prof. dr Zorana Mihajlović obišla je danas JKP "Gradska toplana" u Zrenjaninu i posle sastanka sa poslovodstvom izjavila da će podržati inicijativu da se u toplani u Zrenjaninu otvori novo kogenerativno postrojenje za proizvodnju električne energije i toplotne energije iz biomase.

Ministar Mihajlović je izjavila da TE-TO "Zrenjanin" trenutno pripada EPS-u i da toplana nije u funkciji. Ministar je istakla da je to razlog zbog čega podržava razgovore između te toplane i EPS-a da TE-TO "Zrenjanin" pripadne Javno komunalnom preduzeću "Gradske toplane". Prema njenim rečima, taj pogon treba da se modernizuje i da bude tehnološki dovoljno efikasan da može da koristi biomasu kako bi se dobijale dovoljne količine toplotne energije.

Mi podržavamo mogućnost kogeneracije, a to znači mogućnost da budu povlašćeni proizvođači energije. Samim tim, taj pogon će biti aktiviran, i biće otvorena nova radna mesta, rekla je ministar Mihajlović i izrazila očekivanje da će u kratkom vremenskom periodu EPS doneti odluku o tome.

Direktor JKP "Gradska toplana", Aleksandar Starčević rekao je novinarima da je u tom pogonu planirana zajednička proizvodnja pet megavata električne energije i 10 megavata toplotne energije iz biomase.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik