Otvorene ponude za poslovno-tehničku saradnju sa nikšićkim Boksitima: Šest kompanija zainteresovano za Rudnik

Bez autora
Mar 11 2014

Mađarski Vagonimpex, nikšićki Neksan, MIG komerc, Milović Company i Nik com, italijanski Gruppo Đananti i Profesional Development Group Podgorica dostavili su ponude za poslovno-tehničku saradnju sa Rudnicima boksita Nikšić. To je saopšteno u ponedjeljak na otvaranju ponuda u Privrednom sudu. Stečajni upravnik Zdravko Cicmil, u roku od 15 dana odlučiće o izboru najpovoljnijeg ponuđača. Ponuđač za poslovno-tehničku saradnju bi, prema javnom pozivu, preuzeo obavezu da neće smanjiti stečajnu masu dužnika i da će u potpunosti organizovati proces proizvodnje. Ponuđač bi se takođe obavezao da podmiri sve troškove poslovanja u periodu ugovorene poslovno-tehničke saradnje, obezbijedi fond za isplatu bruto zarada radno angažovanima za ugovorni period, kao i godišnju proizvodnju od najmanje 200.000 do 250.0000 tona rude, kompozit kvalitetnog i nekvalitetnog boksita.

Otvorene ponude za poslovno-tehničku saradnju sa nikšićkim Boksitima: Šest kompanija zainteresovano za RudnikMađarski Vagonimpex, nikšićki Neksan, MIG komerc, Milović Company i Nik com, italijanski Gruppo Đananti i Profesional Development Group Podgorica dostavili su ponude za poslovno-tehničku saradnju sa Rudnicima boksita Nikšić. To je saopšteno u ponedjeljak na otvaranju ponuda u Privrednom sudu.

Stečajni upravnik Zdravko Cicmil, kako prenosi Mina business, u roku od 15 dana odlučiće o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Ponuđač za poslovno-tehničku saradnju bi, prema javnom pozivu, preuzeo obavezu da neće smanjiti stečajnu masu dužnika i da će u potpunosti organizovati proces proizvodnje.

Ponuđač bi se takođe obavezao da podmiri sve troškove poslovanja u periodu ugovorene poslovno-tehničke saradnje, obezbijedi fond za isplatu bruto zarada radno angažovanima za ugovorni period, kao i godišnju proizvodnju od najmanje 200.000 do 250.0000 tona rude, kompozit kvalitetnog i nekvalitetnog boksita.

Ponuđač treba da dostavi i odgovarajuće bankarske garancije i popiše stanje prozvedene rude i dopremljene na utovarno-pretovarnu rampu Gračanica, koju bi platio stečajnom dužniku odmah nakon zaključenja ugovora.

Stečajni upravnik zadržava pravo da bez ikakvih posljedica odustane od izbora ponuda po tom javnom pozivu.

Privredni sud u Podgorici proglasio je 26. februara bankrot u Rudnicima boksita, jer niko u zakonskom roku, koji je istekao 19. februara, nije dostavio plan reorganizacije preduzeća.

Vagonimpex zainteresovan i za kupovinu Rudnika

Vagonimpex iz Budimpešte, koji je dostavio ponudu za poslovno-tehničku saradnju sa Rudnikom boksita, zainteresovan je za kupovinu imovine Rudnika ukoliko stečajna uprava bude objavila tender.

- Vagonimpex, iza kojeg stoji Mađarska kao država u slučaju da nešto bude potrebno, ima interes da se javi na oglas za kupovinu i prije svega sad za poslovno-tehničku saradnju, koja je ograničena rokom koji bi se precizirao ugovorom – saopštio je ovlašćeni predstavnik kompanije Zoran Jovetić. On je na pitanje novinara kakva je ponuda kompanije Vagonimpex kazao da je ona koncipirana tako da odgovara svim uslovima iz javnog poziva. Predstavnik Neksana Ivan Ivanović kaže da je ta firma ponudu dostavila još prije dva mjeseca i da su zaštita imovine i interesi radnika stavljeni u prvi plan.

Advokat Đananti grupe Dimitrije Dapčević kaže da Italijani u dostavljenoj ponudi nijesu detaljno naveli šta nude.

- Mi smo samo u kratkim crtama naveli kakva bi nama saradnja odgovarala, naravno u korist firme, države i radnika. Ako stečajni upravnik bude tražio da mu se pojasni ponuda, naravno da ćemo to morati malo bolje obrazložiti – objasnio je Dapčević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik